COVID bolnica
COVID bolnica Foto: Emica Elvedji

Vrijeme izolacije za sada ostaje kako je odlučeno početkom siječnja - sedam dana. No, u HZJZ-u se doznaje da bi jedna od opcija na stolu mogla biti i skraćivanje izolacije sa sedam na pet dana.


U Hrvatskoj izolacija traje sedam dana, no iz HZJZ-a ne isključuju mogućnost skraćivanja trajanja karantene na pet dana.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Ilustracija EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

"Sve opcije su na stolu pa i mogućnost da se trajanje karantene skrati sa sedam na pet dana. No, za takvu odluku moramo imati jasno znanstveno uporište koje zasad nemamo. Ono trenutačno postoji samo za sedmodnevnu karantenu koju smo nedavno uveli i u Hrvatskoj i ta odluka zasad ostaje", kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin, piše Jutarnji list.

Zasad sve ostaje kako je odlučeno početkom siječnja. Širenje omikrona za posljedicu ima veliki broj ljudi u izolaciji i samoizolaciji, odnosno izvan posla.

Najveći problem je u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti pa bi moglo doći u pitanje i pravovremeno pružanje zdravstvene skrbi.

U nekim bolnicama je "izvan stroja" i više od pet posto zaposlenih, a u istom problemu mogle bi se naći i druge javne službe. Slično se događa i u drugim zemljama pa je, primjerice, SAD već skratio vrijeme karantene za zaražene i kontakte sa sedam na pet dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju