Testiranje u Grčkoj
Testiranje u Grčkoj Foto: Afp

Za sve necijepljene u privatnom i javnom sektoru danas u Grčkoj stupa na snagu obavezno testiranje na vlastiti trošak, a to vrijedi i za školarce i studente. Prvi put poslodovac ima pravo znati koji su njegovi zaposlenici cijepljeni, a koji se moraju redovito testirati.


Grčki osnovnoškolci i gimnazijalci vratili su se u ponedjeljak u školske klupe, ali ako nisu cijepljeni, morali su donijeti potvrdu o negativnom rezultatu testa na COVID, za koji sami snose trošak, kao i svi radnici u privatnom i javnom sektoru koji nisu cijepljeni.

Vezani članci Dino Goleš Na razgovor o cijepljenju stiže europska povjerenica za zdravlje: ''Imamo 55 posto cijepljenih među odraslima, a prosjek EU-a je 75'' Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 4 Beroš: ''Veliki skok novozaraženih zabrinjava. Primaran razlog je nedovoljan udio cijepljenih''

Dan povratka u škole poklapa se sa stupanjem na snagu novih obveznih mjera za necijepljene od 12 godina na više.

Više od 5,7 milijuna od 10,7 milijuna stanovnika Grčke je u potpunosti cijepljeno, a više od 11 milijuna je primilo prvu dozu, no širenje delta-varijante u zemlji izaziva zabrinutost jer je u nedjelju zabilježeno 1300 novih slučajeva zaraze.

Za sve necijepljene u privatnom i javnom sektoru stupa na snagu obavezno testiranje na vlastiti trošak, a to vrijedi i za školarce i studente.

Negativni testovi na COVID obavezni su i u svim prijevoznim sredstvima i zatvorenim prostorima koji primaju publiku.

Cijena brzog antigenstog testa je najviše 10 eura, a PCR testa 60 eura.

Necijepljeni zaposlenici moraju predočiti negativni test jednom tjedno, a profesori, studenti i učenici stariji od 12 godina te djelatnici u turizmu, kulturi i medijima moraju se testirati dvaput tjedno.

Nastava se odvija uživo i prekidat će se tek ako udio pozitivnih učenika prijeđe 50 posto.

Prvi put poslodovac ima pravo znati koji su njegovi zaposlenici cijepljeni, a koji se moraju redovito testirati.

Cijepljenje je od prije obavezno za sve zaposlene u domovima za starije i za njegovatelje hendikepiranih, pod prijetnjom otkaza za sve koji se tome protive.

Za ulazak u kafiće, barove i restorane potrebna je elektronička zdravstvena potvrda ili dokaz preboljenja bolesti.

Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i na otvorenom ako se radi o mjestima okupljanja ljudi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju