Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V
Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Foto: Afp

Francuska i Španjolska otvorene su za korištenje ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, ako odgovaraju standardima i odobri ih EMA, objavile su u srijedu te dvije države.


Sputnjik će moći biti distribuiran u Francuskoj ako "odgovara znanstvenim standardima i europskim zahtjevima", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"Ako Sputnjik odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a u Francuskoj visoke zdravstvene vlasti, nema razloga za blokadu njegove distribucije, ukoliko odgovara znanstvenim standardima i obveznim zahtjevima i kontroli u Europi", rekao je ministar na radiju Europe 1.

"Cjepiva nemaju državljanstvo. Važno je imati cjepivo koje djeluje", navelo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Španjolska vlada također je otvorena za ideju da se koristi rusko cjepivo protiv koronavirusa, nakon što ga odobri EMA.

"Ova će vlada otvoreno i s entuzijazmom dočekati svako cjepivo koje ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA). To je jedini uvjet", rekla je u parlamentu španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da je sklona korištenju ruskog cjepiva protiv COVID-19 u Europi, nakon pozitivnih znanstvenih rezultata o njegovoj učinkovitosti.

Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Oni će cjepivom AstraZenece cijepiti samo mlađe od 55 godina, a višak od naručenog će donirati ili prodati

Krunoslav Capak - 1 Capak o akciji poduzetnika: "Molim ih da se suzdrže od toga, u nekim zemljama je policijski sat od 6 popodne do 6 ujutro"

Cjepivo Sputnjik V, u vezi s kojim je Rusija bila optužena da nije dovoljno transparentna, djelotvorno je 91,6 posto protiv simptomatskih oblika COVID-19, pokazali su rezultati koji su u utorak objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet a potvrdili su ih neovisni stručnjaci.