Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Značajan projekt

Đikićevu projektu Njemačka daje osam milijuna eura: ''To će nam omogućiti korištenje modernih tehnologija za lijekove protiv COVID-19''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka država Hessen dodjeljuje osam milijuna eura projektu kojemu je na čelu hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Ministarstvo znanosti njemačke države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ''Enable'' koji vodi hrvatski znanstvenik profesor Ivan Đikić s profesorom Maikeom Windbergsom sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, priopćili su sa Sveučilišta.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Projekt se bavi korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

Zahvaljujući timskom radu i suradnji znanstvenika, Goethe Sveučilište u Frankfurtu je prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja COVID-19 i u Njemačkoj.

"Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se za sada dosta malo zna. Upalni procesi su zajednicki bakterijama i virusima no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim  reakcijama kod pacijenata zarazenih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama'', naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić.

"Ova izdašna financijska potpora omogućit će nam korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv COVID-19 i upalnih procesa kod brojnih bolesti, poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. Premda već imamo razvijena cjepiva, koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv COVID bolesti su i dalje velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od COVID-19 i razviju teške simptome'', dodao je Đikić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene