Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Malta će cijepiti cjepivom AstraZenece protiv covida-19 samo mlađe od 55 godina, objavio je ministar zdravstva te zemlje u utorak.


Chris Fearne rekao je da je Malta odlučila ograničiti to cjepivo za mlađe odrasle osobe budući da nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti kod starijih.

Vezani članci Portugal, ilustracija Jedna od turistima najpoželjnijih europskih zemalja donijela je važnu odluku, ali njome Hrvati koji je žele posjetiti neće biti nimalo zadovoljni Qantasov zrakoplov Vlastita zemlja ih odbila zbog straha od korone: Sada su se konačno vratili kući, ali ono što su morali pritom napraviti rijetko se viđa

Stanovnici u dobi od 55 godina i stariji dobit će cjepivo Pfizer/BioNTecha ili Moderne, rekao je Fearne.

Malta, koja ima nešto više od 500.000 stanovnika, naručila je gotovo 2 milijuna doza cjepiva i ima namjeru donirati ili prodati višak drugim europskim zemljama, dodao je.

"Dat ćemo doze cjepiva zemljama koje vjerojatno neće ni početi cijepiti građane do trenutka kada će Malta već završiti cijepljenje", dodao je u parlamentu.

Francuska je u utorak objavila da ne preporuča to cjepivo starijima od 65, kao i Švedska čija je zdravstvena agencija također izvijestila da neće koristiti cjepivo protiv covida-19 farmaceutske kompanije AstraZenece za osobe starije od 65 godina, navodeći nedostatak dokaza da je učinkovito za tu skupinu.