Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost zbog turizma

Počinju se osjećati posljedice koronavirusa: Dubrovnik je prvi procijenio štete, najavljuju se moguće uštede i pomoć poduzetnicima

Dubrovački turisti
Dubrovački turisti DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovački turisti Dubrovački turisti Foto: DNEVNIK.hr Turisti na aerodromu Turisti na aerodromu Foto: DNEVNIK.hr Stanko Ljubić Stanko Ljubić Foto: DNEVNIK.hr Mato Franković Mato Franković Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Lončar Galerija 1/5 >>
Da će cijela situacija s koronavirusom itekako utjecati na gospodarstvo, sada je već jasno. Dubrovnik je prvi grad koji je procijenio štete, ali i najavio određene mjere.

Slika iz Dubrovnika gotovo je idlična – turisti su na Stradunu, nimalo zabrinuti. Gdje je sigurnije nego upravo ovdje u Hrvatskoj? No, zabrinuti su u Gradu Dubronviku, pa su u utorak predstavili prve procjene štete – 30 milijuna kuna manje od turizma u prvih 6 mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najvažnija ekonomska grana Premijer Plenković za CNN o porastu oboljelih i otvorenoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj: ''To je bio kalkulirani rizik'' Slika nije dostupna čekaju mjere za pomoć Kampovi tek na polovici lanjskog prometa, moguće ranije zatvaranje: "Imali smo određenu dozu optimizma, ali..."

''Obzirom na viškove u prošloj godini, mi ćemo to nadoknatiti rebalansom u svibnju'', poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

No ako se kriza nastavi sezona je ugrožena, a gradski prihodi od turizma iznose visokih 35 posto. Najavljuju se moguće uštede, ali i pomoć gospodarstvenicima.

Buking je na dnevnoj osnovi lošiji za 45 posto. Mnogi su za nadolazeću sezonu imali dodatna ulaganja, štete će biti velike. Turistički sektor očekuje pomoć države. ''Ako budemo prisiljeni davati otkaze jer nećemo preživjeti, to će biti najgori scenarij. U tom djelu mi očekujemo neke olakšice od države'', kaže Stanko Ljubić, član turističkog vijeća.

Marić: Bit ćemo spremni

Premijer Andrej Plenković kaže da će Hrvatska poduzeti neke mjere. ''Najugroženiji će biti sektor prometa, a osobito zračni promet i drugo je turistički sektor i u oba sektora Hrvatska će poduzimati mjere. Zajedno ćemo na europskoj i nacionalnoj razini nastojati pronaći načine da situacija donese što manje štete hrvatskom gospodarstvu'', kazao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić poručuje da se sve prati i bit ćemo spremni. Dodaje da će se tijekom sastati s predstavnicima onih resora koji su već pogođeni.

Najkritičniji je treuntačno kruzing turizam. Iz Zadarskog stožera kažu da je zračni promet manji za 50 posto, a međunarodnih letova nema do kraja ožujka. Istra već zbraja gubitke. ''Za predsezonu su ionako već najavili da vjerojatno ništa od toga. Mi nastavljamo zasad normalno raditi sve, a sad hoće li dolaziti gosti ili neće – to ne znam'', govori ugostiteljica iz Buzeta Martina Stojko.

Na čekanju i projekt za domaće turiste

Iako poslodavci najavljuju kako bi zapošljavanja u sezoni mogla biti manja, šef Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lonnčar kaže da je zasad u redu. ''Pratimo upute i ministarstva rada i gospodarstva. HZZ će znati odgovoriti na neku novonastalu situaciju'', poručio je Lončar.

Zbog novonastale situacije Ministarstvo turizma u utorak nije predstavilo projekt ''Tjedan odmora vrijedan'' s popustima za domaće turiste. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, i to je na čekanju zbog razvoja situacije, pa je pitanje hoćemo li i sami putovati po vlastitoj zemlji.

Poslodavci: Želimo biti spremni i sačuvati radna mjesta

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić za Dnevnik Nove TV kazao je kako sutra imaju sastanak u Vladi, a poslodavci analiziraju što se događa s koronavirusom, a s Vladom će razgovarati o tome što će biti ako sve stane na mjesec, dva, tri. Žele razraditi nekoliko rješenje i opcija za slučaj da uđemo u novu recesiju.

"Želimo biti spremni i sačuvati radna mjesta", kaže Majetić.

"Sve ćemo staviti na stol, sve poreze, odgode...", kaže Majetić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene