Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pandemija okrznula i njih

Kamping i nautika ove su godine spašavali hrvatski turizam, ali ovogodišnje i lanjske brojke su - neusporedive

Ministarstvo turizma zbrojilo je rezultate sezone, a u prosjeku je Hrvatska na 50 posto dolazaka i noćenja prošle godine. Zagreb i Slavonija bili su najprazniji, a i Dubrovnik se nada da je najgore prošlo. Ipak, turizam su spasili kamping i nautika.

Kamping i nautika ove su godine spašavali hrvatski turizam. U Balama u Istri gostiju još uvijek ima, a ono što oni biraju ove godine je luksuzni kamping, odnosno kućice ili šatore s 4 ili 5 zvjezdica. Zašto je to tako, otkrio je direktor kampa Massimo Piuttu koji kaže da je to očekivano.

Pročitajte i ovo Turizam na Krku - 8 Turisti stižu autima Rezervacija u hotelima gotovo da i nema, no jedna regija ipak budi nadu: "Možemo reći da su proteklog vikenda ugostiteljski objekti bili jako dobro popunjeni" Slika nije dostupna Najvažnija ekonomska grana Premijer Plenković za CNN o porastu oboljelih i otvorenoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj: ''To je bio kalkulirani rizik''

''Tako smo i očekivali početkom pandemije da će prvenstveno profitirati kampovi s luksuznim proizvodima. To je i razumljivo jer u takvim jedinicama gost ima sve što je ugodno za boravak, a s druge strane smanjuje se interakcija gostiju s djelatnicima i drugim gostima. A i u samom kampu je bilo lakše provoditi epidemiološke mjere'', objasnio je Piuttu.

Lanjske i ovogodišnje brojke neusporedive

Iako su lanjske i ovogodišnje brojke neusporedive, Piuttu kaže da sezonom treba biti zadovoljan.

''Na kraju ćemo biti na 50 posto lanjskih noćenja, a kad se vratimo u 3. i 4. mjesec ovi su rezultati odlični. Ostaje mali žal za kraj sezone s obzirom na to da je buking za kraj osmog i deveti mjesec u nekim periodima bio bolji nego lani, ali za taj dio smo si sami krivi'', rekao je. Piuttov kamp u Balama ostat će otvoren za goste i u rujnu.

Ni nautički turizam nije prošao neokrznut pandemijom. Luka Šangulin iz Udruženja pružatelja usluga na plovilima pri HGK-u kaže da se lanjski i ovogodišnji rujan uopće ne mogu usporediti.

''Već prvi tjedan rujna je imao pad od 70-ak posto u odnosu na prošlu godinu na bazi cijele Hrvatske. U našem udruženju trenutačno plovi 40-ak posto flote, a inače su rujan i prva dva tjedna listopada većinom skoro potpuno bukirani'', ističe Šangulin.

Tražili pomoć od HZJZ-a, ali...

Nautičari su tijekom sezone tražili od HZJZ-a da se organiziraju mobilni timovi koji će testirati turiste.

''Nažalost, naišli smo u većini slučajeva na nedovoljan broj timova. Reagirali smo na svoju ruku jer nismo imali vremena. Previše se stvari počelo naglo odvijati odlukom Austrije da državljani imaju test pri povratku. Uspjeli smo se snaći i uzeti austrijski tim doktora koji su uzimali brisove u tri marine na Jadranu i nosili ih u laboratorij'', objasnio je.

Na pitanje što nautički sektor od države traži, Šangulin kaže da se traže krediti za likvidnost, jednako kao i prije sezone. ''Nadamo se da će se neke stvari promijeniti na jesen'', zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene