Turisti u Zadru u vrijeme koronakrize
Turisti u Zadru u vrijeme koronakrize Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra rekao nam je kako je mladić na nekoliko minuta izašao iz apartmana u Zadru gdje je bio s prijateljem. Kako ga nije bilo kad su službe došle prevesti ga u objekt za samoizolaciju, počela je potraga. Zatekli su ga ispred obližnje ljekarne.


Proteklog utorka jedan je britanski državljanin, koji je u Hrvatsku došao s prijateljem kod kojeg je potvrđena zaraza koronavirusom, bez dopuštenja napustio objekt u kojem je bio.

Vezani članci Spaljivanje preminulih COVID pacijenata u Indiji Stravični prizori u svjetskom žarištu korone, "sveta rijeka" naplavila desetke trupala: "Ovo nas je doista zgrozilo" Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima

Informaciju je u razgovoru za DNEVNIK.hr potvrdio načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra Ante Babić.

"Nama je epidemiologija dojavila o dvojici Britanaca od kojih je jedan pozitivan, a drugi je njegov kontakt. Mi smo im kao Stožer morali osigurati karantenu za strane turiste i kada je postrojba došla po njih, sa Zavodom za medicinu, kako bi ih prevezli iz apartmana u kojem su bili do objekta za izolaciju, Britanca koji je kontakt nije bilo. Njegov prijatelj rekao je da je izašao i krenuli smo u potragu. Odmah smo ga našli, bio je ispred ljekarne. Jasno mu je rečeno da ne smije izlaziti, zbog njega smo morali dezinficirati cijelu ljekarnu", rekao nam je Babić.

Ističe kako su to mladi ljudi koji su došli na odmor i izolacija im teško pada.

"Sada su u objektu za samoizolaciju za strane državljane, svaki u svojoj sobi. Mjera im istječe 19. kolovoza. Već ranije bili su na Hvaru i Plitvicama", rekao je Babić.

Dodao je kako imaju dobre uvjete, osigurana su im tri obroka dnevno, ali ako imaju posebnih želja, dežurni tim koji je kod objekta za izolaciju to će im omogućiti.

"Oni imaju pravo zamoliti, mogu i platiti, da im nešto donesemo iz obližnjeg dućana. Nekad ih počastimo. U drugim državama sigurno ne bi imali takav tretman, mi smo njima na usluzi 24 sata. Trenutačno u izolaciji imamo četiri strana državljana, svjesni su situacije, ali mlađima koji su došli na odmor teže pada biti zatvoren", zaključuje Babić i dodaje da je, unatoč jučerašnjoj brojci od 180 novih slučajeva, situacija u Hrvatskoj podnošljiva.

"S obzirom na to koliko ima turista, situacija je dobra. Malo je šokirala brojka od jučer, ali je podnošljivo", kaže.