Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomaže vojska

Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40"

Berislav Dalić i Andrija Jarak
Berislav Dalić i Andrija Jarak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Berislav Dalić Berislav Dalić Foto: DNEVNIK.hr +0 Berislav Dalić i Andrija Jarak Galerija 1/2 >>
Sutra u podne prvi pacijenti stižu u zagrebačku Arenu. Liječnici, medicinske sestre i vojska koji će tamo biti danonoćno - imaju posljednje pripreme.

U subotu u podne prvi pacijenti stižu u Arenu Zagreb. Pomaže i vojska. Pacijente će dovoziti Hitna pomoć. Čim dođu, slijedi prijava.

Pročitajte i ovo Piloti Rafalea Svečana ceremonija Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju Slika nije dostupna Gužve na Velesajmu Otkriveno zašto su pozivi za cijepljenje počeli stizati mladima, poznato i što s onima koji odbiju AstraZenecu

"Ovdje će im se upisati administrativni podaci, dodijeliti bar kod narukvica bez koje ne mogu doći u Arena stacionar s obzirom da će biti pretežno populacija starije životne dobi kako ne bi došlo do zamjene identiteta“, objašnjava glavni tehničar za zbrinjavanje bolesnika Igor Pelaić.

Nakon prijave ulaze u dizalo i odlaze u COVID stacionar.

"Probali smo to nekako napraviti da postoji između svakog pacijenta određeni period tako da se sve može napraviti na vrijeme“, kaže Marija Gomerčić Palčić, koordinator za liječnike u Areni Zagreb. O pacijentima će se brinuti 18 liječnika.

"Bit će zadovoljene sve osnovne ljudske potrebe, svakog bolesnika - prvenstveno mislim na hranu, piće, zdravstvenu njegu, kupanje, toaletne potrebe", dodaje Snježana Krpeta, koordinatorica sestrinske službe u Areni.

Sve je zato i dezinficirano. U Arenu se više ne smije ući. Ograđena je trakama civilne zaštite.

Berislav Dalić: "Primat ćemo pacijente iz Dubrave i Infektivne klinike"

O ulozi Hrvatske vojske u opremanju i funkcioniranju COVID centra reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak ispred Arene Zagreb razgovarao je s Berislavom Dalićem, zapovjednikom Nenamjenski organiziranih snaga HV-a. 

Uz dezinfekciju objekta, ispred Arene su postavljena i dva velika šatora za dekontaminaciju osoblja. 

Dr. Berislav Dalić kaže kako je stacionar pripremljen za srednje teške i lakše oboljele od COVID-19. 

"Sve je spremno i sutra primamo prve pacijente. Dogovoreno je da će se raditi samo premještaji kako bi se rasteretile bolnice, konkretno Dubrava i Klinika za infektivne bolesti, zapravo proigravanje. Sutra će ih doći oko 20, prekosutra isto toliko", kaže dr. Dalić.

Dodaje da će u Areni biti 20-ak pripadnika Hrvatske vojske. 

"Uključeni smo u rad operativnog stožera, dajemo i medicinski tim od tri liječnika i šest tehničara i medicinskih centara. Imamo i logistički tim od šest ljudi. Moramo priznati da smo jako sretni i ponosni i što imamo ljude i Bolnici sestre milosrdnice koji su pokazali visoku razinu profesionalnosti i odgovornosti", rekao je Dalić. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene