Objava o mjeri obveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom u Zagrebu podignula brojne obrve, no nakon najava Zvonimira Šostara o izmjeni mjere, oglasila se i v. d. gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te kazala kako je odluku o obveznim maskama opozvala.


Na konferenciji za medije v. d. zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević govorila je o epidemiološkim mjerama u Zagrebu te kazala da je preuzela vođenje gradskog Stožera civilne zaštite. 

Vezani članci COVID ambulanta Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje u svojoj županiji Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Šef NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" o mogućem pooštravanju mjera u Zagrebu: "Situacija je još uvijek pod kontrolom"

"Želim vas izvijestiti da od danas preuzimam vođenje Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bježim od te odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana prijedlogom da se po prvi puta uvede obveza nošenja medicinskih maski na otvorenom. Ovo je prilika pozvati sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju ruke i sve one predmete s kojima dolaze u doticaj. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku", poručila je Pavičić Vukičević.

"Odlučila sam izmjeniti prijedlog upućen Nacionalnom stožeru. Nisam za obvezno nošenje maski na otvorenom, ali epidemiološka situacija u Gradu Zagrebu, a ni u državi nije dobra. Vidjet ćemo kakvi će biti trendovi. Brojke rastu i trebaju se staviti pod kontrolu. Za nepridržavanje mjera nema nikakve isprike. Mi ćemo u kontekstu novih mjera koje je uveo Nacionalni stožer učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo zdravlje naših sugrađana, ali ne na način da pogoršamo kvalitetu njihovih života", kazala je i najavila je da će se komunalni i prometni redari preusmjeriti na pomaganje praćenja poštivanja mjera u gradu.

"Oni imaju uniformu i značku, mogu se identificirati i u zatvorenom provjeravati ima li dezinficijensa i drži li se razmak", pojasnila je Pavičić Vukičević.

"Ovo nije dio moje kampanje, ovo je dio mog posla", odgovorila je Pavičić Vukičević na pitanje o smjeni Olivere Majić s čela zagrebačkog stožera civilne zaštite.

Šostar najavio izmjenu odluke

Nakon objave Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, na čijoj se današnjoj konferenciji za medije moglo čuti kako je od Nacionalnog stožera zatraženo odobrenje strožih mjera, među kojima i uvođenje mjere obveznog nošenja maski na otvorenom, uzburkali su se mnogi.

I na samoj konferenciji Nacionalnog stožera nije se moglo doznati kada bi ta mjera mogla biti odobrena ili kada stupa na snagu. 

"Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe da nosite masku, to je sasvim logično", izjavo je na konferenciji Krunoslav Capak, komentirajući zahtjev zagrebačkog Stožera.

"Nisam vidio zahtjev, ali ako netko sam šeta psa, nema nikakve logike da nosi masku", dodao je Capak.

Nazvali smo ravnatelja Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimira Šostara koji nam je rekao kako će ipak ići u izmjene prijedložene mjere. 

"Vjerojatno ćemo mi predložiti da ta mjera bude za grupe od za 3 ili više ljudi. Zaista nema smisla da jedna osoba ili bračni par koji se šeće da nose maske. Vjerojatno ćemo to sutra modificirati, još se moram čuti s načelnicom našeg stožera. Dakle, nakadno ćemo to izmijeniti", pojasnio je Šostar dodajući da komentar Krunoslava Capaka "zaista ima logike". 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju