Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s koronom

Đoković u problemima jer nije cijepljen: Provjerili smo kakve su korona mjere u zemlji koja je imala neke od najrigoroznijih pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok u australskim bolnicama vlada opsadno stanje zbog velikog broja novozaraženih virusom COVID-19, Sjeverni Teritorij uvodi nove rigorozne mjere za necijepljene.

Dok tenisač Novak Đoković čeka odluku australskog suda na žalbu upućenu zbog zabrane ulaska u zemlju, nakon što mu lokalne vlasti države Viktorije nisu odobrile ulazak u zemlju jer nije cijepljen, a potom nije podnio odgovarajući zahtjev, provjerili smo što se događa s mjerama za borbu protiv koronavirusa i kakva su pravila u Australiji.

Đokovićev je navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje.

Australija, u kojoj je više od 90 posto stanovništva starijeg od 16 godina cijepljeno, ima jedne od najstrožih mjera, čije je popuštanje počelo tek uoči Božića. No, prema navodima tamošnjih medija, čini se da se situacija opet pogoršava.

Nakon što je u četvrtak u 13 sati po lokalnom vremenu u australskom Sjevernom Teritoriju prijavljeno rekordnih 256 slučajeva zaraze virusom COVID-19, svim necijepljenim osobama određena je izolacija.

U tu kategoriju spadaju i oni koji su do sada primili samo jednu dozu cjepiva, a zabrana napuštanja domova trajat će do ponedjeljka u podne, navodi SBS News.

Svi kojima je određena izolacija domove smiju napustiti samo u slučaju odlaska k liječniku, zbog kupnje namirnica, ili pomoći članovima obitelji koji se ne mogu brinuti o sebi.

"Današnji porast brojki zaraženih je zabrinjavajući", kazao je glavni ministar Michael Gunner.

U bolnici Sjevernog Teritorija dvije su osobe na Intenzivnoj njezi i jedana na respiratoru.

Na području Viktorije također su najavljene rigoroznije mjere za sprječavanje širenja koronavirusa. Od petka se uvodi ograničenje boravka jedne osobe na dva četvorna metra u ugostiteljskim objektima.

Ministar zdravstva Martin Foley najavio je novi način postupanja s potencijalnim kontaktima oboljelih: svatko kome je brzi antigenski test pozitivan - bit će tretiran kao COVID-19 pozitivan te će za njega vrijediti iste mjere kao za oboljele. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proširio se omikron Brojkama novozaraženih srušili su sve rekorde pa smanjuju razmak između druge i treće doze cjepiva: "Ovi su datumi određeni zbog opreza"

Pročitajte i ovo Koronavirus - 2 većina stanovništva cijepljena Australija nastavlja s popuštanjem mjera unatoč rastu novooboljelih: "Pandemija neće nestati, i mi se moramo naučiti živjeti s njom"

U bolnici u Viktoriji hospitalizirana je 631 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni dana, kada je 591 oboljela osoba bila na lijećenju od koronavirusa. Na Odjelu intenzivne njege je sto osoba.

Država je u četvrtak objavila 21.997 slučajeva i šest smrtnih slučajeva, što je porast od 17.636 infekcija u srijedu.

U New South Walesu evidentirana su 34.994 slučaja zaraze virusom COVID-19 i šest smrtnih slučajeva - blagi pad u odnosu na 35.054 slučaja u srijedu.

Jedan od novih smrtnih slučajeva bio je cijepljeni muškarac u dvadesetima koji je preminuo u bolnici St Vincent's u Sydneyu. Ostali smrtni slučajevi su četiri muškarca i žena u dobi između 60 i 90 godina. Dvoje je bilo iz jezera Macquarie u regiji Hunter, a troje iz zapadnog Sydneya.

U Australiji je cijepljeno više od 90 posto stanovnika starijih od 16 godina.

Uoči Božića u Australiji su ukinuta najstrožija ograničenja, upravo zbog stope procijepljenosti koja je jedana od najviših u svijetu.

"Uvijek će postojati nove varijante ovoga virusa", kazao je tada premijer najnapučenije australske države New South Wales Dominic Perrottet. "Pandemija neće nestati, i mi se moramo naučiti živjeti s njom", rekao je novinarima u Sydneyu. "Isto tako, moramo se odmaknuti od straha, u smjeru nade i povjerenja", dodao je Perrottet.

Australija je imala vrlo stroge mjere, a u studenome prošle godine prvi put od izbijanja pandemije dopušteno je okupljanje obiteljima, od kojih mnogi svoje najmilije nisu vidjeli mjesecima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene