Obavijesti Video Pretražite Navigacija
većina stanovništva cijepljena

Australija nastavlja s popuštanjem mjera unatoč rastu novooboljelih: "Pandemija neće nestati, i mi se moramo naučiti živjeti s njom"

Koronavirus - 2
Koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Australske vlasti ustvrdile su u ponedjeljak kako je potrebno odmaknuti se od straha od koronavirusa te, unatoč gotovo rekordnom rastu broja novih slučajeva COVIDA-19, odbacile pozive da se uvede obaveza nošenja maski i ograniči broj posjetitelja u zatvorenim prostorima.

Unatoč prijetnji zaraznije omikron varijante koronavirusa, život se prošloga tjedna u Sydneyu vratio gotovo u normalu, s ukidanjem praktičkih svih najstrožih ograničenja uoči Božića budući da je stopa procijepljenosti u toj zemlji među najvišima u svijetu.

"Uvijek će postojati nove varijante ovoga virusa", kazao je premijer najnapučenije australske države New South Wales Dominic Perrottet. "Pandemija neće nestati, i mi se moramo naučiti živjeti s njom", rekao je novinarima u Sydneyu. "Isto tako, moramo se odmaknuti od straha, u smjeru nade i povjerenja", dodao je Perrottet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema pritiska na bolnice Imaju rekordne brojke, premijer umiruje: ''Shvaćamo ovo ozbiljno. Najbolje je suočiti se s time mirne glave''

Dok je tjedan dana prije Božića širenje omikron inačice virusa u Nizozemskoj dovelo do uvođenja lockdowna te prijeti pooštravanjem mjera drugdje, Australija istodobno popušta mjere unatoč prognoziranom snažnom rastu novozaraženih, u nadi da će procijepljenost rezultirati slabijim simptomima bolesti.

U Australiji je cijepljeno više od 90 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Perrottet je kazao kako se nada da će viša razina procijepljenosti u toj zemlji ograničiti broj hospitalizacija, upozorivši da je to ono na što se treba usredotočiti.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija u Australiji Šesta žrtva preminula: Dječak podlegao ozljedama nakon nesreće s dvorcem na napuhavanje

Stručnjaci pozivaju na ponovno uvođenje strogih mjera, no Perrottet je rekao da je njegov odgovor "izbalansiran i proporcionalan".

Unatoč snažnom rastu broja novozaraženih u ponedjeljak nije zabilježen niti jedan novi smrtni slučaj u Australiji, a broj hospitaliziranih daleko je niži nego na vrhuncu vala delta varijante.

Pročitajte i ovo Ministrica i pauk VIRALNI VIDEO Veliki pauk lovac hodao po nozi ministrice usred obraćanja o koroni, njena reakcija mogla bi mnoge iznenaditi

Od izbijanja pandemije, Australija je zabilježila ukupno 255.000 oboljelih od COVIDA-19 i 2146 smrti od koronavirusa, što je daleko ispod prosjeka mnogih drugih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene