Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči božićnih blagdana

U Australiji nova popuštanja mjera: Stotine auti u koloni uoči otvaranja granica, rasprodano stotinjak letova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska država Queensland otvorila je u ponedjeljak granice prema ostalim australskim državama za sve cijepljene osobe, prvi put nakon gotovo pet mjeseci, dok se Australci pripremaju za putovanja diljem zemlje tijekom božićnih blagdana.

Na južnoj granici Queenslanda s Novim Južnim Walesom stotine automobila stajale su u koloni, prije nego što su granice otvorene u jedan sat nakon ponoći po mjesnom vremenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredno stanje u državi Nakon najvećeg ovogodišnjeg dnevnog porasta brojki Australija pooštrava mjere: ''Brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali'' Slika nije dostupna raste broj zaraženih Mislili smo da je zabrana vlakića najgora: Australija ima rigorozne mjere za vjenčanja, ne smije se čak ni pjevati

Queensland, treća australska država po broju stanovnika, zatvorila je u srpnju granicu prema Novom Južnom Walesu, a nakon toga i za sve putnike iz Victorije, kako bi se spriječilo širenje delta varijante virusa koja je nekoliko mjeseci harala istokom zemlje.

"Živjet ćemo s COVIDOM, ali pod svojim uvjetima", napisala je na Twitteru premijerka Annastacia Palaszczuk, kada je Queensland dosegao cilj od 80 posto potpuno cijepljenih osoba starijih od 16 godina, što je bio preduvjet za ublažavanje mjera.

Aviokompanija Qantas priopćila je da će u ponedjeljak prevesti gotovo 10.000 putnika na stotinjak letova, koji su uglavnom svi potpuno rasprodani.

Ublažavanje mjera vezanih uz prelazak granice nastupilo je nekoliko dana prije početka školskih ljetnih praznika i bit će poticaj turističkom sektoru koji je teško pogođen zbog zatvaranja granica između australskih država.

Australske države ublažavaju mjere vezane uz prelazak granice nakon postignute visoke procijepljenosti, unatoč pojavi nove omikron varijante. Tasmanija će ponovno otvoriti granice prema drugim državama krajem ovoga tjedna, dok će Zapadna Australija svoje planove objaviti u ponedjeljak. Južna Australija granice je otvorila krajem studenoga.

Australija je zabilježila 229 tisuća slučajeva zaraze, a umrle su 2104 osobe, što je mnogo manje od ostalih država s kojima se može usporediti. U zemlji je do sada otkriveno 70 slučajeva zaraze omikron varijanotom i to uglavnom u Sydneyju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene