Rezultate izlaznih anketa za Amsterdamsku koaliciju komentirali su Mirando Mrsić (Demokrati), Goran Beus Richembergh (GLAS) i Krešo Beljak (HSS). Rezultatom izlaznih anketa kažu da su zadovoljni, no Beljak i Mrsić smatraju da je kaolicija mogla i bolje proći.

Galerija


"Prema izlaznim anketama, osvajamo ono što smo i predviđali. Taj mandat pokazuje da sedam stranaka u Hrvatskoj može sjesti zajedno i izaći na izbore", rekao je Mirando Mrsić (Demokrati) u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović.

Vezani članci Zastupnik Mosta Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj: ''Mislim da ljudi ne shvaćaju važnost izbora jer smo u EU ušli na koljenima'' Valter Flego (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) Amsterdamska koalicija: Tko ne iziđe na izbore u nedjelju, podupire HDZ-ovu politiku

Najavio je da će Amsterdamska koalicija ići zajedno i na parlamentarne izbore, a očekuje da će Valter Flego (IDS) ići u Bruxelles.

"Otpočetka smo govorili da ćemo imati jedan mandat. Jesmo li mogli bolje?Jesmo", rekao je Mrsić, odgovarajući na pitanje je li koalicija mogla i bolje.

Beljak: "Nismo krali birače prijatelja iz SDP-a"

"Pričekajmo konačne rezultate. Mislim da ćemo imati bolji rezultat nego što su to pokazale izlazne ankete", poručio je Beljak u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović, koja izvještava o reakcijama iz stožera Amsterdamske koalicije..

Iznenađenju ovih izbora, Mislavu Kolakušiću, Beljak je čestitao na ostvarenom rezultatu.

Na pitanje jesu li očekivali više glasova od birača SDP-a, Beljak kaže da nisu i da nikako nisu išli za tim da kradu glasove prijateljima.

"Nismo očekivali da ćemo osvojiti birače SDP-a. Oni su naši prijatelji i nadam se partneri u budućnosti. Nema krađe glasova na izborima", rekao je na kraju Beljak.

"Bili smo realistični. Zadovoljni smo"

"Mi smo uvijek govorili da smo u jedan (mandat) sigurni, a da se nadamo drugome. Rezultati izlaznih anketa govore da smo u tom smislu bili realistični. Zadovoljni smo, no nismo zadovoljni onim što se ukupno dogodilo jer je potpuno jasno da desnica i populisti marširaju na hrvatske političke institucije i da su u vrlo snažnom zamahu", poručio je Richembergh.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović, koja se nalazi u stožeru Amsterdamske koalicije, o "skliskom" rezultatu od tek nešto iznad pet posto glasova birača, Richembergh kaže da će se u 23 sata vidjeti što to točno znači, odnosno kad DIP objavi rezultate izbora.

Na pitanje o tome jesu li uspjeli motivirati birače, Richembergh kaže da je vođena "bljutava kampanja" na razini države, s temama koje nemaju nikakve veze s europskima. Dodao je kako je u takvom ozračju bilo teško imati pozitivnu i europsku kampanju te da je sve završilo u kakofoniji.

Na kraju je istaknuo kako pomaka neće biti dok građani ne izađu na izbore u većem broju i ne zaustave, kako je rekao, marš desnice.