Bivša HSS-ovka Marijana Petir prikupljala je potpise kako bi ponovo ušla u EU parlament. Ovaj put na izbore izlazi kao neovisna kandidatkinja.

Galerija


U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament. U samom finišu stigla je večeras oko 23 sata i Marijana Petir koja na izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja. U utrku se uključila u posljednji trenutak - i u utorak je još uvijek skupljala potpise.

Vezani članci Marijana Petir "Oduvijek sam umjerena u svemu": Petir objasnila ušteđevinu od 5,2 milijuna kuna Marijana Petir i Sabina Tandara Knezović Petir za Dnevnik Nove TV: "Sudjelovala sam u Hodu za život, ali smatram da me Plenković prihvaća sa svim mojim svjetonazorima"

"U samo dva dana prikupila sam 11.341 potpis i predala DIP-u. Želim zhavaliti svima koji su poduprli moju kandidaturu. Svatko tko radi pošteno, radišno, čestito moralno, domoljubno, narod to prepozna. Ljudi su potegnuli iz Varaždina, Osijeka i Splita da bi dali potpis u Zagreb", kazala je Petir. 

Ana Lovrin, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, najavila je kako će potpisi sada ići na provjeru, nakon čega će se kandidatura zaprimiti te će DIP liste objaviti na sjednici u srijedu. 
 

Petir je, da bi se kandidirala, morala prikupiti 5000 potpisa. U prikupljanju potpisa za pomoć je molila građane.

Podsjetimo, Marijana Petir ušla je u Europski parlament na listi HDZ-a, ali kao članica HSS-a.

Iz te je stranke izbačena nakon odluke Predsjedništva jer nije poštovala odluku Glavnog odbora stranke da na prošle parlamentarne izbore HSS iziđe s Narodnom koalicijom (SDP, HNS, HSS i HSU).

Nagađalo se da će Petir i ovoga puta biti na listi HDZ-a, no to se nije dogodilo. Kazala je da joj je HDZ nudio mjesto na listi, ali je to bilo uvjetovano njezinim učlanjenjem u tu stranku. To joj vjerojatno nije odgovaralo pa na izbore izlazi samostalno.

Plenković: Petir bi se ulaskom u HDZ kvalificirala za raspravu o mogućem mjestu na listi

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je njegova poruka bivšoj HSS-ovki i europarlamentarki Marijani Petir bila da se, želi li ponovno ići s HDZ-om na izbore, učlani u tu stranku čime bi se kvalificirala za raspravu o mogućem mjestu na listi za izbore za Europski parlament. "Odlučili smo se na ove izbore ići samostalno. Moja je poruka bila da ako ona želi ponovno ići s HDZ-om, mislim da bi bilo normalno i primjereno da postane članica HDZ-a i tada bi se kvalificirala za raspravu o mogućoj listi", kazao je Plenković.

Plenković je Petir zaželio uspjeh, a novinarima je rekao i kako su njihove "relacije" korektne.

Kazao je da su skupa izabrani na listi 2014. dok je on bio zastupnik u EU parlamentu, a ona izabrana kao kandidatkinja HSS-a. U međuvremenu su se, rekao je, u njezinoj bivšoj stranci odvijali mnogi procesi koji su HSS odveli u drugom smjeru.

"HSS danas, po onome što ja slušam od njegovih lidera, po malo čemu može biti na bilo koji način kvalificiran da bude dio Europske pučke stranke s obzirom na stavove i politiku, što je meni vrlo žao i volio bih da je ostao na spektru koji je vrlo sličan HDZ-u", ustvrdio je Plenković.

Pljušte reakcije na špijunsku aferu: Ostojić zatražio izvješće SOA-e, Božo Petrov smatra da se radi o sanaciji štete zbog arbitraže