Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trgovac oružjem Zvonko Zubak danas je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu izgubio spor u kojem je od države tražio 200 milijuna dolara i kamate zbog neisplaćenog, a isporučenog raketnog sustava S-300.


Nepravomoćnu presudu u najskupljoj parnici u povijesti hrvatskog pravosuđa objavio je sudac tog suda Andrej Abramović, pojasnivši da je u sporu nastupila zastara, zbog čega je odbijen i Zubakov zahtjev za povratom raketnog sustava koji je državi prodao još 1995.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kritičan sam prema ljudima koji se u Zagrebu ne ponašaju kako treba' Slika nije dostupna Zvonko Kusić novi predsjednik HAZU-a

Zajedno s novcem i kamatama Zubak je od države tražio povrat 46 dijelova raketnog sustava ruske proizvodnje, a kako je spor okončan zastarom Zubak mora platiti i sudske troškove od milijun kuna.

Zubak nije bio prisutan izricanju presude, a njegovi odvjetnici, koji su najavili žalbu, tvrde da je na službenom putu.

Obrazlažući odluku sudac Abramović je rekao da je zastarni rok počeo teći od 1996. kada je isporučen zadnji dio sustava S-300, pa o ostalim zahtjevima sud nije niti raspravljao. Takva se odluka može činiti više ili manje pravednom, ali je utemeljena u zakonu, kazao je sudac.

>> Zagorec, Zubak i sustav S-300


Zubakov odvjetnik Silvije Degen, međutim, smatra da zastara nikako nije mogla nastupiti te da bi zastarni rok mogao teći eventualno od 2001.

"Ovo je tipična hrvatska priča i dokaz kako ćemo doći u Europu. Dobijete robu i ne platite je", prokomentirao je Degen najavljući žalbu na presudu koja bi, kako je rekao, mogla završiti i u "međunarodnim vodama".

Ustvrdio je da je država u međuvremenu skupi raketni sustav, zajedno sa softverom, prodala trećoj državi. Iako nije naveo o kome je riječ Degen tvrdi da se radi o velikoj svjetskoj sili. Dodao je da su Zubakovi odvjetnici tijekom postupka od suda tražili da se prodaja obustavi.

Zastupnik države Jadranko Jug rekao je da je sud odlučio na jedini mogući način te da je zadovoljan presudom. No, tvrdi da nema saznanja da je raketni sustav prodan nekoj trećoj državi. Tvrdi da Zubak državi nije ni isporučio cijeli sustav te da potpis bivšeg ministra obrane Gojka Šuška na ugovoru nije autentičan.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju