Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTITA MALIH PROIZVOĐAČA

Poskupljuje namirnica koju većina koristi: "Najjeftinija voda skuplja je od našeg proizvoda"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 2 Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 5 Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 3 Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Poskupljuje mlijeko, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Raste "zamrznuta" cijena litre mlijeka. Zahvaljujući odluci Vlade od četvrtka, uskoro će biti veća za pet centi, pa će umjesto sadašnjih 98 centi najveća cijena u trgovinama biti euro i tri centa. Trgovačka marža pritom ne smije biti veća od 10 posto. Ovakvu odluku u Vladi objašnjavaju željom da se zaštiti proizvođače mlijeka, i to prije svega - male.

Već više od trideset godina obitelj Tihomira Bojanića bavi se mljekarstvom. No u erdutskom selu nekoć poznatom po brojnim mljekarima ostao je gotovo potpuno sam.

"Najjeftinija voda skuplja je od litre mlijeka. Jel' treba još nešto tu dodati? Kad odete u sve te trgovine, vi vidite da je sve to poskupjelo, samo ovo naše nije", navodi Bojanić u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Nakon Vlade Filipović najavio da cijena plina od 1. travnja neće rasti. Onima koji ga napadaju poručio: "Neka dođu!"

Proizvođači mlijeka, pogotovo mali, u jako su lošem položaju tijekom posljednjih godina, stoga su u Vladi podigli "zamrznutu" cijenu litre mlijeka za pet centi te sada ne smije prelaziti euro i tri centa.

"Donesena je ovakva odluka kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka, vidjeli ste koliko je predloženo povećanje, za pet centi, to je ono mlijeko koje je među osam proizvoda gdje je ograničena cijena", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Trgovci neće smjeti uzimati maržu veću od 10 posto

Riječ je o mlijeku s 2,8 posto mliječne masti, na koje trgovci pritom u maloprodaji neće smjeti uzimati maržu veću od deset posto. A iako možda ne djeluje mnogo, Tihomiru Bojaniću - jest.

"Svaki cent je značajan, a ne pet centi, svaki nam je značajan jer s ovim smo srozani zbilja na jedan minimum, tu nema više zarade. Ne da nema zarade, nego ne možeš se više ni pokriti", objašnjava.

No pet centi je mnogo i građanima, koji mlijeko kupuju i piju manje-više svaki dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izlet u prirodu "Spremite se za nezaboravan posjet": Plitvička jezera zbog rođendana smanjila cijenu ulaznica

"Pa naravno, u mirovini sam i što da vam još kažem?" kaže Štefica i dodaje da troši litru mlijeka svaki dan. No koliko će od ovih pet centi zaista i stići u džep Tihomira Bojanića i drugih mljekara, ovisit će prvenstveno o prerađivačima i trgovcima, koji na ovu temu danas nisu imali komentara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene