Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u provjerenom

Žrtve seksualnog uznemiravanja sa zagrebačke Veterine: ''Ti si kur** svog mentora. Trebala si doći kod nas vidjeti što su pravi muškarci!''

Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 1
Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 1 Provjereno
Aktualno Galerija Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 5 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 5 Foto: Provjereno Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 4 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 4 Foto: Provjereno Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 3 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 3 Foto: Provjereno Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 2 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 2 Foto: Provjereno +0 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 1 Galerija 1/5 >>
Potresnom ispovijesti srpske glumice pokrenuta je lavina – brojne žene i u Hrvatskoj odlučile su progovoriti o vlastitim traumatičnim iskustvima seksualnog zlostavljanja koje su doživjele na mjestima koja bi trebala biti oaza akademske elite – fakultetima. Provjereno večeras donosi ispovijesti dviju žena, žrtava uznemiravanja sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

''Počelo vam je s blagim uvredama: 'Glupa si', 'Lijepa si, bolje ti je da šutiš', 'Sigurno ne misliš zato što si tako lijepa', 'Fulala si profesiju, trebala si se unovčit'', prisjeća se riječi svog profesora djevojka koja je odlučila javno ispričati svoju priču.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

''I onda vam je s godinama sve više i eskaliralo. 'Ti si kur** svog mentora. Sve što si postigla, postigla si zato što spavaš sa svima njima sa svoje klinike. Trebala si doći kod nas vidjeti što su pravi muškarci'', nastavlja.

Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 1 Žrtve seksualnog uznemiravanja progovorile za Provjereno - 4 Foto: Provjereno

Prije desetak godina o tom je čovjeku ovisio nastavak njezina obrazovanja. Fakultet koji je voljela u ranim dvadesetima toliko joj je zagorčao život da su antidepresivi bili jedino rješenje. Mislila je, kaže, kratko će trajati, završit će studij i onda ga više nikad neće vidjeti. ''Pusti, šuti, proći će. Ti si mala riba, studentica si, moraš završiti, dobiti diplomu. Tko će stati iza mene?'' govori kroz suze. ''Kad vam kaže otvoreno: 'Ti si nitko i ništa. Ja sam jedan ugledni docent i kirurg.' Kad vam sam on to kaže, onda znate da se zaista nemate kome obratiti'', nastavlja.

>> U nekoliko dana u Hrvatskoj prijavljeno više slučajeva spolnog uznemiravanja nego što se prijavi u cijeloj godini. Više pročitajte OVDJE

Nekoliko godina mlađa kolegica, slična priča

''Kada bi se presvlačile u svlačionici za kirurgiju, gdje moramo obući kirurško odijelo, klompe i bijelu kutu, kolegicama, koje su bile naslonjene na stolac ili na stol u ovom slučaju, ušao je u svlačionicu i rekao: 'Kolegice, znate da ono što je na stolu, to je i ponuđeno''', ispričala je.

Ova se djevojka pak odlučila suprotstaviti i tada je naišla na zid – odlučila je da neće biti žrtva seksualnog zlostavljanja, no postala je žrtva nadmoći.

''To je meni bio prelazak s pete na šestu godinu. Sve sam imala potpisano, svi predmeti bili su položeni. Falio mi je samo potpis s ambulantne klinike. Od prvog dana, otkako su započeli upisi, svaki dan dolazila sam njemu u kancelariju. Odbijao mi je dati potpis'', priča.

Sve je to prijavila još 2018. godine, no umjesto odgovora nadležnih dobila je podrugljive osmijehe prijavljenog profesora kada bi ga srela na hodnicima.

Cijelu ispovijest žrtava koje su odlučile progovoriti o svojim iskustvima pogledajte u večerašnjem Provjerenom. Emisija donosi i analizu razloga koji stoje iza dugogodišnje šutnje žena s ovakvim iskustvima.

Provjereno i Ivana Paradžiković u utrci za Zlatni studio

Emisija koja svakog četvrtka mijenja društvo nabolje, Provjereno, kao i urednica i voditeljica Provjerenog Ivana Paradžiković, u utrci su za medijsku nagradu Zlatni studio u kategorijama Najbolja TV emisija i Najbolji TV voditelj/voditeljica.
Podržite ih svojim glasom, a kako to učiniti, saznajte ovdje.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene