Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ogorčen postupkom vlade

Milanović o glasanju protiv UN-ove rezolucije o Gazi: "Plenković je hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Ranko Suvar/Cropix
Predsjednik Zoran Milanović reagirao je na hrvatsko glasanje protiv usvajanja rezolucije Ujedinjenih naroda kojom se traži primirje u Gazi i osuđuju napadi na izraelske i palestinske civile.

Ured predsjednika Zorana Milanovića poslao je priopćenje u kojem se on ostvrnuo na hrvatsko protivljenje usvajanju rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se traži primirje u Gazi i osuđuju napadi na izraelske i palestinske civile.

Hrvatska je, podsjetimo, među 14 država koje su glasali protiv rezolucije kojom se traži primirje u Gazi i osuđuju napadi na izraelske i palestinske civile.

Milanović tvrdi da nije bio ni konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati o rezoluciji UN-a te ističe da je Vlada obilježila Hrvatsku kao protivnika mira.

Priopćenje Ureda Predsjednika Republike prenosimo u cjelosti:

"Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske.

Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost.

Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije. Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene