Loš rezultat rada Vlade, kako je već mjesecima ocjenjuju građani, preslikao se na rejting SDP-a i premijera Milanovića. Lošu ocjenu vlasti ni protekli mjesec nije uspio u svoju korist okrenuti oporbeni HDZ.


U Hrvatskoj raste pesimizam, a većina građana ne odobrava poteze Vlade. Njih čak 62 posto smatra da zemlju vode u pogrešnom smjeru. No premijera to, čini se, previše ne zabrinjava.

Vezani članci Andrej Plenković i Davor Bernardić (Foto: Arhiva/Patrik Macek/Pixsell) Crobarometar: SDP na korak do dna potpore birača, HDZ ima "mirno more" na vrhu Slika nije dostupna VIDEO Šišljagić s premijerom o Ustavu: Još ćemo razgovarati

''Situacija je teška, borimo se. Ljudi će to valjda prepoznati, vjerujem da hoće i nećemo se predati. Na neki način smo tek počeli s poslom. Uređujemo državu koja je bila zatečena u jednom dosta neurednom stanju'', rekao je Zoran Milanović.

Unatoč povremenim neslaganjima birači su kao nikad ranije uvjereni da će koalicija odraditi mandat do kraja. Predsjednik republike s 80 posto i dalje je daleko najpopularniji političar. Milanović i Karamarko malo su izgubili potporu birača.

>>Građani sigurni u stabilnost vladajućih: 79 posto smatra da će koalicija opstati do kraja mandata

 ''Ljudsko povjerenje je nešto što, vidimo i na vašim anketama, oscilira iz mjeseca u mjesec i time se ne treba zanositi niti kad je bolje i jako dobro, kao što je prema vašoj anketi bilo prošli mjesec ili kad je i dalje dobro ovaj mjesec barem što se tiče moje stranke'', dodao je Milanović.

Premijerova stranka s 30 je pala na 25% podrške. HDZ nije iskoristio taj pad i oni su u kolovozu među gubitnicima.

''Jedina anketa za nas vjerodostojna su izbori. HDZ u anketama i istraživanju javnog mijenja vrlo često nema rezultate kakve ima među građanima'', rekla je glasnogovornica HDZ-a Silva Oruč ivoš.

A najbolji rezultat, lagani oporavak, bilježe Laburisti.

''To se i u rezultatima ove ankete vidi, da smo zadržali dosljednost i nismo se dali uvući u ideološka napucavanja u zadnjih 3, 4 mjeseca koja su podjednako u Hrvatskoj javnosti izazivali SDP s jedne sttrane i HDZ s druge strane'', rekao je predsjednik HL-a Dragutin Lesar.

Prethodnog mjeseca HNS je nakon dugo vremena ostvario najbolji rezultat, a sad su ponovno na začelju. Broj neodlučnih birača premašio je 13 posto. Upravo među njima političari će se u sljedećem mjesecu tražiti podršku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook