Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A on u Međugorju

Zoran Mamić mora se javiti u zatvor 10. svibnja, ako se ne pojavi, raspisuje se tjeralica. Na potezu i Ministarstvo pravosuđa

Zoran Mamić danas je dobio datum kada se mora javiti na izvršenje zatvorske kazne. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica.

Zoran Mamić danas nije došao kod sutkinje izvršenja zatvorske kazne koja mu je odredila da se u zatvoru mora pojaviti 10. svibnja. Ako se u svibnju ne pojavi u Centru za dijagnostiku, za njim će biti raspisana tjeralica, pojasnio je je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić - 3 Izvlačenje novca iz Dinama Nitko se nije pojavio na suđenju Mamićima: Trebali su svjedočiti Kranjčar, Barišić i Lulić Suđenje braći Mamić prekinuto - 3 Afera Dinamo 2 Ponovno prekinuto suđenje braći Mamić i suokrivljenicima: "Smatramo da je to apsolutno nedopustivo"

Inače, Zoran Mamić trenutačno se nalazi u Bosni i Hercegovini. Ranije je poslao priopćenje da traži izvršenje kazne u BiH čiji je državljanin.

U priopćenju naglašava da nije bjegunac te da svoj zahtjev temelji na zakonima RH i BiH te na međunarodnim konvencijama, o čemu je izvijestio i nadležni hrvatski sud, kao i Ministarstvo pravde BiH. Zoran Mamić pravomoćno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Sutkinja izvršenja Mamićev je zahtjev proslijedila Ministarstvu pravosuđa, koje treba odlučiti hoće li Mamićevu presudu ustupiti BiH ili ne.

Odluka da se Mamić javi na izdržavanje kazne 10. svibnja ubrzo bi trebala biti objavljena na oglasnoj ploči suda.

"Što se tiče daljnje procedure, rješenje se odmah stavlja na oglasnu ploču suda i osam dana nakon toga teku rokovi za žalbu. Nakon pravomoćnog rješenja Mamić je dužan javiti se 10. svibnja u Centar za dijagnostiku, ako se u tom terminu ne pojavi, onda slijedi raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga", objasnio je Devčić.

Sutkinja izvršenja kazne dala je i dodatni stav te se usprotivila zahtjevu da Zoran Mamić zatvorsku kaznu odsluži u BiH. "To nema nikakvo obligatorno značenje, ali ima težinu kao suca koji odlučuje u ovom predmetu", pojasnio je Devčić. 

Inače, odvjetnici Zorana Mamića, Nikola Mandić i Ivan Stanić zatražili su da sud proslijedi molbu Zorana Mamića za izdržavanje kazne u BiH Ministarstvu pravosuđa. 

"Ako je cilj bio utvrditi kaznena djela, ne znam zašto se toliko inzistira na tome gdje će osoba kazneno odgovarati. Ne znam zašto stalno BiH mistificiramo kao mjesto gdje se ne bi smjela izdržavati kazna", izjavio je jedan od Mamićevih odvjetnika. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene