Zoran Mamić danas je dobio datum kada se mora javiti na izvršenje zatvorske kazne. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica.


Zoran Mamić danas nije došao kod sutkinje izvršenja zatvorske kazne koja mu je odredila da se u zatvoru mora pojaviti 10. svibnja. Ako se u svibnju ne pojavi u Centru za dijagnostiku, za njim će biti raspisana tjeralica, pojasnio je je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Vezani članci Ivan Malenica, Đuro Sessa Izmjenjuju pisma: Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odgovorio Malenici o slučaju braće Mamić Zdravko Mamić Sad je i službeno: Obrana Zdravka Mamića podnijela molbu da kaznu odsluži u BiH

Inače, Zoran Mamić trenutačno se nalazi u Bosni i Hercegovini. Ranije je poslao priopćenje da traži izvršenje kazne u BiH čiji je državljanin.

U priopćenju naglašava da nije bjegunac te da svoj zahtjev temelji na zakonima RH i BiH te na međunarodnim konvencijama, o čemu je izvijestio i nadležni hrvatski sud, kao i Ministarstvo pravde BiH. Zoran Mamić pravomoćno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Sutkinja izvršenja Mamićev je zahtjev proslijedila Ministarstvu pravosuđa, koje treba odlučiti hoće li Mamićevu presudu ustupiti BiH ili ne.

Odluka da se Mamić javi na izdržavanje kazne 10. svibnja ubrzo bi trebala biti objavljena na oglasnoj ploči suda.

"Što se tiče daljnje procedure, rješenje se odmah stavlja na oglasnu ploču suda i osam dana nakon toga teku rokovi za žalbu. Nakon pravomoćnog rješenja Mamić je dužan javiti se 10. svibnja u Centar za dijagnostiku, ako se u tom terminu ne pojavi, onda slijedi raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga", objasnio je Devčić.

Sutkinja izvršenja kazne dala je i dodatni stav te se usprotivila zahtjevu da Zoran Mamić zatvorsku kaznu odsluži u BiH. "To nema nikakvo obligatorno značenje, ali ima težinu kao suca koji odlučuje u ovom predmetu", pojasnio je Devčić. 

Inače, odvjetnici Zorana Mamića, Nikola Mandić i Ivan Stanić zatražili su da sud proslijedi molbu Zorana Mamića za izdržavanje kazne u BiH Ministarstvu pravosuđa. 

"Ako je cilj bio utvrditi kaznena djela, ne znam zašto se toliko inzistira na tome gdje će osoba kazneno odgovarati. Ne znam zašto stalno BiH mistificiramo kao mjesto gdje se ne bi smjela izdržavati kazna", izjavio je jedan od Mamićevih odvjetnika.