Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Znate li zašto školski sat traje 45 minuta? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Škola - 4
Škola - 4 Getty Images
Aktualno Galerija Škola - 4 Škola - 4 Foto: Getty Images Škola - 3 Škola - 3 Foto: Getty Images Škola - 2 Škola - 2 Foto: Getty Images +0 Škola - 1 Galerija 1/4 >>
Umjesto 60, školski sat traje 15 minuta manje, točnije 45 minuta. No razlog tomu nije taj da se djeca odmore, pojedu nešto, presele se u drugu učionicu ili odu na toalet. Objašnjenje je dosta drukčije.

U Hrvatskoj je s ovom školskom godinom započeo eksperimentalni program cjelodnevne nastave u nekim školama, a sama odluka o uvođenju takva sustava školovanja naišla je na negodovanje nekih roditelja, koji su se čak obratili i Ustavnom sudu. Nisu željeli da njihova djeca u školi budu cijeli dan.

Da roditelji ne žele da im djeca budu u školi cijeli dan, nije novi trend. Cjelodnevna nastava je, naime, vrlo slično, postojala i prije više od stotinu godina. Ni tada nisu bili zadovoljni.

  Pročitajte i ovo Mobitel na klupi Profesori za ideju Škole zabranjuju mobitele: "Kap koja je prelila čašu je bilo kada su učenici snimili jednu učenicu s teškoćama i objavili je"

Još 1911. godine u tadašnjoj Pruskoj, koja je uključivala mnoga područja današnjih europskih zemalja kao što su Belgija, Češka, Danska, Litva, Nizozemska, Njemačka i Poljska, školski sat trajao je 60 minuta. Nastava se odvijala u jutarnjim i poslijepodnevnim turnusima. Djeca su pohađala oba turnusa u istom danu, a između jutarnjeg i poslijepodnevnog išla bi kućama.

No takav je raspored nailazio na kritike roditelja. Djeca su morala dva puta putovati u školu, nisu mogla pomagati na farmi ili u roditeljskoj kući u poslijepodnevnim satima i bila su potpuno iscrpljena tijekom poslijepodnevne nastave.

Pročitajte i ovo Škola Godine su samo broj VIDEO Nikada nije kasno! Baka prvi put sjela u školske klupe s 92 godine

Pročitajte i ovo Ilustracija Pun pogodak Škole zabranile mobitele: "Djeca imaju smanjenu pozornost, siromašniji rječnik i tjeskobna su"

Istraživanja su također pokazala da je ciklus od 60 minuta umarao djecu. Stoga su preporučili kraće školske sate. Tadašnji pruski ministar obrazovanja August von Trott zu Solz odlučio je tada da školski sati traju samo 45 minuta

Pročitajte i ovo Nataša Dragaš Zubalj - 2 Novi projekt Iduće godine zdravstveni odgoj u riječkim školama: "Vjerujem da će djeca naučiti jako puno"

Sa skraćenim nastavnim jedinicama svi su se predmeti mogli pomaknuti na prijepodne, a djeca su imala slobodno poslijepodne. Školski sat od 45 minuta nije se promijenio do dana današnjeg, 112 godina kasnije, prenosi N1.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene