Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pun pogodak

Škole zabranile mobitele: "Djeca imaju smanjenu pozornost, siromašniji rječnik i tjeskobna su"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U ukupno 28 splitskih osnovnih škola više neće biti dopuštena uporaba mobitela, odlučio je aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita. Učenici će moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni tijekom nastave, ni tijekom odmora.

Ravnatelj Osnovne škole Gripe-Lokve i predsjednik aktiva ravnatelja Davor Šimić rekao je Hini da su neke škole već počele primjenjivati tu odluku, a škole koje nisu moraju sazvati stručna tijela škole, odnosno Učiteljsko vijeće, Vijeće učenika i Vijeće roditelja. Kaže da većina škola već ima tu odredbu, ali ona nije precizirana, pa se u praksi ne provodi.

"Reakcija učenika u školama u kojima se odluka počela provoditi je dobra, kao i reakcije roditelja. Roditelj mora doći u školu po uređaj ako ga dijete neovlašteno koristi tijekom nastave i školskog odmora. Zasad nema nikakvih problema", kazao je Šimić.

Pročitajte i ovo Beogradska policija na mjestu pucnjave u školi Kakav nemar Zbog apsurdnog razloga blokirana istraga o masakru u beogradskoj školi: Otac dječaka ubojice mogao bi uskoro biti pušten na slobodu?

Objasnio je da su se na aktivu ravnatelja usuglasili da učenici ne koriste mobilne uređaje u školi. Ističe da time ništa ne zabranjuju, već djecu uče poštivanju pravila - mobitele mogu nositi sa sobom, ali ih ne smiju koristiti kada počne nastava, uključujući i odmore, već uređaj mora biti u školskoj torbi.

U slučaju potrebe za mobitelom dozvolu za korištenje daju nastavnik ili stručna služba, a to se ne odnosi na djecu koja zbog zdravstvenih problema moraju imati uključen mobitel, primjerice djeca dijabetičari koja moraju mjeriti glukozu u krvi.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić pozdravlja takvu jednoglasnu odluku ravnatelja i smatra je punim pogotkom.

Pročitajte i ovo Smrdljivi martini Dosadni gosti Okupirali su nam domove, građani na rubu očaja! "Ovo je postalo neizdrživo. Najgori susret bio je u noćnim satima"

U Osijeku otišli i korak dalje

Novo pravilo u jednoj osječkoj osnovnoj školi nalaže da se učenički mobiteli na početku nastave odlažu u posebno označene kutije. Svaki nastavnik uzima kutiju za taj dan i pohranjuje ju u zbornicu, rekla je Sonja Kovač, nastavnica matematike i fizike u OŠ Ivana Filipovića, javlja HRT.

Odluka je donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela; poput smanjene pozornosti, tjeskobe i siromašnijeg rječnika, poručili su iz škole.

"Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću tijekom odmora", rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika.

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakome trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima.

Roditelji odluku pozdravljaju, zadovoljni su i nastavnici, ali i učenici. Sada, kažu, pozornije prate nastavu, a i međusobna im je komunikacija sadržajnija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene