Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon više od 20 godina otkriven je identitet dječačića koji je ratne 1991. godine fotografiran u Dubrovniku kako nosi poveće kanistre za vodu.


Jedna od fotografija koja je postala svojevrsnim simbolom ratom razorenog Dubrovnika 1991. godine je mali dječak koji u objema rukama nosi dva poveća kanistra za vodu.

Vezani članci Ilustracija "Sve vas želim ubiti": Osmogodišnjak gušio drugog dječaka i rezao ga nožem po vratu Slika nije dostupna Voda nije za piće na području Dubrovnika, Cavtata, Metkovića...

Kadar je zabilježio Božidar Gjukić, koji je nedavno objavio još jednu sliku, na kojoj se vidi i lice malog vodonoše, a dubrovački Portal Oko nakon više od 20 godina otkrio je identitet dječaka.

>> Sjećate li se gdje ste bili 5. kolovoza 1995.?

Ime mu je Alen Oršolić, a taj 24-godišnjak danas živi i radi u Austriji. Njegova tetka Vesna Mehmeti iz Cavtata drhtećeg je glasa spomenutom portalu rekla kako su Alenu faksirali fotografiju te da je bio oduševljen. 'Cijeli je sretan, a bome i meni srce brzo kuca od sreće', rekla je.

Sam Alen kaže da su mu osjećaji pomiješani. 'Prisjećam se mnogo tužnih trenutaka, no s druge strane bilo je i lijepih trenutaka. Sjećam se kad su me fotografirali, no ne mogu sa sigurnošću reći koliko sam imao godina. Nedugo nakon pošao sam u Austriju. To je bilo 1994. ili 1995. godine, opet nisam siguran, bio sam mali. Jedanput su nas vratili s granice u Austriji, pa sam spletom okolnosti prvi razred završio u Cavtatu', rekao je Oršolić.

Iako se skrasio u Austriji, gdje je završio za građevinskog tehničara, u Dubrovnik dolazi kad god stigne, a želja mu je jednog dana vratiti se u svoj rodni grad.

'A volio bih. I dan danas su mi Dubrovnik i Cavtat najljepši gradovi na cijelom svijetu, no cijene nekretnina su dosta visoke, tako da će potrajati dok se novci ne zarade. No sve u svemu volio bih se vratiti, tko ne bi!', rekao je između ostalog Alen za Portal Oko.

Autor fotografije Božidar Gjukić ostao je zatečen činjenicom da je otkriven vodonošin identitet. 'Ma da? Pronašli ste ga! Ne mogu vjerovati', bile su njegove riječi.

I on i Alen planiraju se uskoro, nakon 22 godine, ponovno susresti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju