Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Kako pobjeći iz automobila koji tone: Važni koraci koji će vam spasiti život

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 6 Ilustracija - 6 Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images +0 Ilustracija - 2 Galerija 1/5 >>
Jedna od noćnih mora svih vozača je – pad vozilom u duboku vodu. Čuli smo za zastrašujuće vijesti o automobilu koji je otklizao s trajektnog pristaništa, vozaču koji je izgubio kontrolu nad vozilom na rivi, vozačici koja je zbog nesigurne voženje sletjela u rijeku… A nagledali smo se takvih scena i u filmovima.

Jedna osoba poginula je u nedjelju, 19. ožujka, nakon što je automobil sletio u more na trajektnom pristaništu u Prapratnom. U automobilu je bilo još troje putnika, koji su se uspjeli spasiti.

Što učiniti, gdje je što, odakle dolazi voda, kako zaustaviti, kako isplivati… Nedostatak pribranosti i koncentracije, panika i strah, iako sto posto prisutni, zapravo su nam najveći neprijatelji u trenutku pada automobilom u vodu.

Ako ste i sami pomislili što prvo učiniti u takvoj situaciji, donosimo popis radnji koje vam mogu spasiti život.

Pročitajte i ovo Spašavanje na plaži - 1 porazne statistike U dijelovima Hrvatske čak 70 posto djece ne zna plivati: Stručnjakinja otkriva što morate učiniti da biste i službeno bili plivač

1. Udarac

Čim postanete svjesni da biste mogli automobilom upasti u vodu, primite se čvrsto za volan i čekajte aktivaciju zračnog jastuka. To će biti vrlo brzo, 0,04 sekunde nakon što automobil udari u vodu. Udahnite, odgurajte jastuk, ostanite smireni i usredotočeni i odmah idite na sljedeći korak.

2. Pojas

Odmah odvežite pojas. Odmah, i svoj i svih suputnika u automobilu, odmah i djeci ako su s vama u automobilu.

3. Prozor

Ne ostajte ukočeni i zatvoreni u automobilu. Iako automobil tone, morate otvoriti prozor. Ne otvarajte vrata. Njih nećete moći otvoriti zbog pritiska vode na vrata, ali prozor ćete moći otvoriti, a elektronika bi trebala izdržati još neko vrijeme. Ako prozor nije moguće otvoriti, morat ćete ga razbiti i to učinite što prije. Prozor je vaše mjesto izlaska. Koristite neki alat pri ruci, to može biti laptop, mobitel, kišobran, pa čak i ključevi, ili prozor nogom lupite po sredini.

Pročitajte i ovo Ilustracija PREVENCIJA JE KLJUČNA Može se dogoditi svakome od nas, a drugi je uzrok smrti kod djece: ''Tužno je što smo ovu sezonu započeli s čak četiri žrtve...''

4. Vrata

Prozor je prva stvar koju morate pokušati otvoriti, koliko god vam ruka posezala za vratima. Otvaranje vrata samo će ubrzati dotok vode u automobil, a gotovo ih je nemoguće otvoriti zbog tlaka vode. Ipak, ako ne možete otvoriti ili razbiti prozor, morat ćete otvoriti vrata, a to će biti tek kada se automobil u potpunosti ispuni vodom i tlakovi se izjednače. Ni tada neće biti lako otvoriti vrata i trebat će vam malo veća snaga, pa pazite da vam se kvaka ne otkine u ruci.  

5. Plivanje

Voda vrlo brzo nadire u automobil. Duboko udahnite i izađite kroz prozor. Krenite odmah, ne čekajte da se automobil u potpunosti napuni. Ako imate suputnike ili djecu, njih gurnite prve dok još ima malo zraka. Automobil će se u potpunosti napuniti već nakon jedne do dvije minute. Čim zraka ponestane, tlak će se izjednačiti i bit će lakše kretati se u vodi, no što prije treba izaći kako ne biste potonuli preduboko.

6. Orijentacija

Ako izgubite orijentaciju i ne znate gdje je površina, krenite prema svjetlu ili pratite mjehuriće.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 SAVJETI I PREPORUKE Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar

Važno za kraj

Morate znati da nećete uspjeti pozvati pomoć, zato zaboravite na traženje mobitela. Za to jednostavno nemate vremena. Mobitel vam u ovoj situaciji neće pomoći. Voda neće čekati da vi unesete šifru, pronađete broj ili uhvatite signal ili da ga lovite dok vam u panici ispada iz ruke. Mobitel vam u ovom slučaju jedino može koristiti kao alat za razbijanje stakla.

Automobili plutaju na površini najduže dvije minute. Prema dnu će krenuti najvjerojatnije prednjim dijelom, stoga probajte, ako možete, izaći kroz stražnje prozore ili zadnja vrata koja nemaju neraskidivo staklo. Vjetrobransko staklo zaboravite. Ono je neraskidivo i vrlo teško za razbiti i raščistiti. 

Za kraj, koliko god strašno izgledalo, znajte da je najvažnije zadržati koncentraciju. Tri koraka: pojas, prozor, van.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene