Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani ponosa i slave

Znate li koji se veliki dan u hrvatskoj povijesti obilježava u nedjelju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju se slavi četvrt stoljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske. Veliki dan u hrvatskoj povijesti obilježava se od jutra, a završit će svečanim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski. Stižu i ugledni strani državnici.

Za koncert u Lisinskom odaslane su stotine pozivnica. Stigle su i na adrese članova Vlade nacionalnog jedinstva. Mladen Vedriš kaže - bili su to dani ponosa i sreće.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu Proslava obljetnice Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu: "Možete me smatrati članom reprezentacije"

''Kad se pokazalo politički i vojno da smo spremni stabilizirati državu, obraniti državu, stabilizirati liniju fronte s perspektivom za dalje, tada je došlo međunarodno priznanje'', rekao je Vedriš.

Protokol su radili ured Predsjednice, Sabora i Vlade, no popis uzvanika nisu nam dali. Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je zaključila pregovore s Europskom unijom, ovaj put je s pozivnicom. Prošle godine, na prijemu kod predsjednice - u povodu 25 godina državnosti, zaobišli su je.

''Nema tu radovanja ili žaljenja. Činjenica jest ako želimo čuvati institucije, onda moramo čuvati kontinuitet. Jer država je sve ono što su radili oni prije, da bismo mogli nastaviti'', rekla je Kosor.

Pozvan je i bivši premijer Tihomir Orešković. Vratio se iz Amsterdama i potvrdio nam dolazak. Hoće li doći Zoran Milanović - nije nam odgovorio. No, u Lisinskom će biti njegov stranački nasljednik.

''Vjerujem da ćemo tamo u Lisinskom zajedno i dostojno obilježiti 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske'', rekao je Davor Bernardić.

Bivši premijer Ivo Sanader je bez pozivnice i poručuje da ne želi polemizirati o razlozima. Po kojim su kriterijima birani uzvanici za Lisinski i za svečanost u Saboru, dan poslije, iz Vlade ne odgovaraju. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, također u problemima s pravosuđem, jedan je od organizatora.

''Svi oni koji su sudionici tog dijela povijesti, pa i prije i poslije trebaju biti na tom skupu'', rekao je Bandić.

Poziv je stigao i bivšim predsjednicima Sabora i države. Ivo Josipović događaj će propustiti jer je u Kairu, na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti i terorizmu. U ponedjeljak će se dijeliti i povelje zaslužnima, a na slavlju će najviši gost biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene