U nedjelju se slavi četvrt stoljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske. Veliki dan u hrvatskoj povijesti obilježava se od jutra, a završit će svečanim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski. Stižu i ugledni strani državnici.


Za koncert u Lisinskom odaslane su stotine pozivnica. Stigle su i na adrese članova Vlade nacionalnog jedinstva. Mladen Vedriš kaže - bili su to dani ponosa i sreće.

Vezani članci Odai Ajam - 2 Odai iz Sirije svoju sreću našao je u Hrvatskoj. Radi kao kuhar, a želi biti programer: ''Više ne osjećaš da ne znaš ništa o toj zemlji. Ovaj kvart... To je dom'' Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Najnovije brojke: Imamo manje od 60 novozaraženih, preminulo pet osoba. I danas više županija bez novih slučajeva

''Kad se pokazalo politički i vojno da smo spremni stabilizirati državu, obraniti državu, stabilizirati liniju fronte s perspektivom za dalje, tada je došlo međunarodno priznanje'', rekao je Vedriš.

Protokol su radili ured Predsjednice, Sabora i Vlade, no popis uzvanika nisu nam dali. Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je zaključila pregovore s Europskom unijom, ovaj put je s pozivnicom. Prošle godine, na prijemu kod predsjednice - u povodu 25 godina državnosti, zaobišli su je.

''Nema tu radovanja ili žaljenja. Činjenica jest ako želimo čuvati institucije, onda moramo čuvati kontinuitet. Jer država je sve ono što su radili oni prije, da bismo mogli nastaviti'', rekla je Kosor.

Pozvan je i bivši premijer Tihomir Orešković. Vratio se iz Amsterdama i potvrdio nam dolazak. Hoće li doći Zoran Milanović - nije nam odgovorio. No, u Lisinskom će biti njegov stranački nasljednik.

''Vjerujem da ćemo tamo u Lisinskom zajedno i dostojno obilježiti 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske'', rekao je Davor Bernardić.

Bivši premijer Ivo Sanader je bez pozivnice i poručuje da ne želi polemizirati o razlozima. Po kojim su kriterijima birani uzvanici za Lisinski i za svečanost u Saboru, dan poslije, iz Vlade ne odgovaraju. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, također u problemima s pravosuđem, jedan je od organizatora.

''Svi oni koji su sudionici tog dijela povijesti, pa i prije i poslije trebaju biti na tom skupu'', rekao je Bandić.

Poziv je stigao i bivšim predsjednicima Sabora i države. Ivo Josipović događaj će propustiti jer je u Kairu, na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti i terorizmu. U ponedjeljak će se dijeliti i povelje zaslužnima, a na slavlju će najviši gost biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.