Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako lijepa, tako naša

Veličanstvena veza između Velike i kluba Arsenal!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska - tako lijepa, tako naša, serijal je kojim ekipa In Magazina obilazi Lijepu našu.

U priloženom videu prošetat ćemo prošlošću i sadašnjošću Zlatne doline, točnije mjestom Velika. Koja je veza između Velike i nogometnog kluba Arsenal? U čemu je tajna dobrog čobanca te koje sve legende krije Papuk, ne propustite doznati u priči Maruše Stamać.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se sezona Vodi se borba za svakog gosta: Hrvatska predstavljena na turističkom sajmu Ilustracija Šef HTZ-a Kristjan Staničić Nijemci su Hrvatima dragi gosti, ali upozoravaju: ''Trebate biti oprezni, cijene se ne mogu dizati beskonačno''

Vjerujemo da vam je malo slavonsko mjesto Velika već poznato. Nogometnim fanovima sigurno po klubu Kamen ingrad, mlađima po glazbenom festivalu, starijima po termalnim izvorima. Kako bilo, mjesto je to koje vrijedi posjetiti makar zbog jednog od navedenog, a potom otkriti i sve ostale čari koje krije. I naša ekipa se iz tog razloga otisnula u zlatnu dolinu.

Terme koje su još otkrili i Rimljani

'Velika je u našoj županiji poznata po turističkoj ponudi, po najvećem broju noćenja. Velika ima predispozicije za ozbiljno bavljenje turizmom i želimo iskoristit sve tako i ovaj stadion i Papuk, i bazene, skijašku stazu, podrume', ističe Vlado Boban, načelnik općine Velika.

Pa počnimo od bazena koji su u veliku nekad privlačili i do 10.000 ljudi dnevno. Njihova tajna je u prirodnoj termalnoj vodi koja ovdje izvire, a koju su otkrili još stari Rimljani. Jedna od atrakcija Velike je i stadion s oko 10.000 mjesta, usporedbe radi spomenimo kako Velika ima tek 3000 stanovnika. No, ovaj veliki i opremljeni stadion zapeo je za oko i i engleskom nogomentom klubu arsenal.

Nogometna škola Arasenala

'Očekujemo školu nogometa Arsenala gdje će biti preko 300 djece s roditeljima, to nam je veliko zadovoljstvo što ćemo moći ugostiti djecu i pokazati strancima što imamo ovdje', dodaje Boban. A jedan od njihovih najvećih aduta je park prirode Papuk čije je zanimljivosti uopće teško pobrojati. Spomenimo samo neke - tu je pronađena najstarija stijena u Hrvatskoj od čak 400 milijuna godina i ostaci koji govore o postojanju vulkana na ovom mjestu. No ipak su najzanimljiviji fosili panonskog mora kojima Papuk obiluje.

'Panonsko more je oplakivalo Papuk, obalu same planine, dokaz tome su brojni fosili školjkaša, riba i drugih živih organizama', kaže geolog Goran Radonić. 'To je razdoblje prije između 17 i 14 milijuna godina, ovdje su najzanimljviji nalazi i paleo flore i paleo faune u bazenu koji je obuhvaćao prostor od karpata pa do rubnih granica Beča i Zagreba', dodaje dr. sc. Ivica Samarđić, ravnatelj PP Papuk.

Zub morskog psa

Među njima su i kralješci dupina, čeljust nosoroga, fosilizirani žir, te zubi morskog psa. 'Ovdje na Papuku pronađen je i zub za koji se smatra da pripada jednom od najvećih morskih pasa koji su ikad živjeli na zemlji, smatra se da je bio dugačak i do 20 metara i do tri puta veći nego današnja velika bijela psina', ističe geologinja Ivana Majetić.

Najljepše mjesto na Papuku, složit će se mnogi, je park šuma Jankovac koja je i najveća takva u Hrvatskoj. Potoci, vrulje, špilje, bogatstvo flore i faune - u svemu tome mogu uživati posjetitelji, ali i u mnogim legendama kojih, kako smo doznali, ovdje ne nedostaje. Mnoge su vezane za osnivača parka, grofa Jankovića.

Mitovi i legende

'On je bio najstariji austrougarski oficir, ali čovjek koji je ostavio raskošni život u beču i došao u ovu papučki dolinu, uredio jezera, sagradio planinarski dom u kojoj je bila dvorana za balove gdje su dolazili ugledni austrougarska elita', ističe Samarđić. Njegov grob je bio devastiran, a njegove kosti pobacane po cijeloj dolini.

'Od njegove smrti u dolini nikad nije bilo mira. i sam planinarski domovi su 6 puta ovdje gorili, smatra se da je njegov duh unosio nemir jer je htio da mu se kosti vrate natrag', dodaje direktor PP Papuk. Ta legenda ponukala je i odgovorne da njegov grob vrate u špilju, na mjesto koje je odabrao za svoje posljednje počivalište.

Tu nije kraj pričama. Osim grofova, u jankovačkoj dolini su boravili i hajduci poput maksima bojanića, miljenika žena, takozvanog slavonskog robina hooda koji je u ovoj špilji navodno skrivao svoje blago.

Bili smo i kad posebnog slapa, jedne od atrakcija Parka prirode Papuk no i on uza se veže jednu tužnu priču, naime jedna djevojka pod imenom Katarina navodno se bacila s vrha slapa a njezin duh i danas luta parkom.

Bogata gastro ponuda

Bilo je to dovoljno priča o duhovima za jedan prilog. Nakon planinarenja na red je došla i gastro ponuda velike. Na stolu će vas prvo dočekati njihov specijalitet - kulen, pa dalje šunka, sir i vrhnje.

Kad je hrana u pitanju, veličani se zaista imaju čime pohvaliti, to su demonstrirali i na posebnoj manifestacija Najduži stol s koje je rijetko tko otišao gladan. 'Stol je ove godine bio 1026 metara, nadam se da ćemo nagodinu to nadmašiti i ponuditi više za sve one koji su ostali gladni', kaže Stanko Raguž iz KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike.

A ovaj kraj grijeh je posjetiti, a ne probati vino iz njihova plodnog vinogorja. Graševinom smo završili i posjet Velikoj, a s njom završavamo i ovaj prilog. Veličani ističu kako se trude biti dobri domaćini, što im svakako polazi za rukom stoga za kraj zaključujemo kako ćemo se u Veliku zasigurno vratiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene