Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mala fusnota

Znastvenik Đikić o tužbi bivšeg ministra Pave Barišića: ''I mali i veliki plagijat je plagijat''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić tužio je znanstvenika Ivana Đikića i traži 55 tisuća kuna. Na Općinskom sudu u Zagrebu podnio je tužbu za klevetu protiv Đikića koji ga je prozivao za plagijat. ''Radujem se što ću na temelju činjenica moći odbaciti optužbe'', poručio je u razgovoru za DNEVNIK.hr Ivan Đikić.

Bivši ministar Pavo Barišić podnio je tužbu za klevetu u kojoj navodi da je Đikić iznosio ''neistinite, klevetničke te izrazito maliciozne i uvredljive tvrdnje'' i time grubo narušio njegovu čast, ugled, dostojanstvo i ime.
Podsjetimo, protiv tadašnjeg ministra Barišića bila je podnesena prijava za plagiranje, a 2016. su profesor Đikić i prof. Jure Zovko prijavili Barišića za autoplagiranje pri izradi doktorske disertacije na njemačkom Sveučilištu u Augsburgu. Sveučilište je, podsjeća Đikić, utvrdilo nepravilnosti, ali odustalo je od daljnjih koraka jer se radi o događaju prije 30 godina, a i mentor je u međuvremenu preminuo. Pavo Barišić prije nekoliko je mjeseci za klevetu tužio i Juru Zovka te zatražio odštetu od 40.000 kuna.

Pročitajte i ovo Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ne planira se ispričati Đikić odgovorio na premijerov poziv za "osobnom isprikom" Barišiću Slika nije dostupna Gotova stvar Đikić reagirao na odluku Sveučilišta u Augsburgu u slučaju Barišić: "Prihvaćam njihovu odluku i ne želim ulaziti u razloge"

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić potvrdio je da je tužbu primio ovaj tjedan. ''Spreman sam odgovoriti na tužbu, poslat ću svoje mišljenje na sud. Na temelju činjenica potvrdit ću da su sve optužbe neutemeljene'', rekao je Đikić. Objašnjava da je kritizirao nečasne radnje ministra znanosti i obrazovanja, a ne osobu prof. Barišića. ''Bilo je nečasnih radnji i prepisivanja, to je i sam ministar potvrdio'', podsjetio je Đikić naglasivši da su greške koje je ministar počinio u znanstvenoj karijeri nespojive s etičkim normama koje zahtijeva funkcija. Ministar Pavo Barišić branio se da je zaboravio navesti citat i da se radi o 'maloj fusnoti'.

''I mali i veliki plagijat je plagijat'', zaključio je Đikić uz poruku da je kao znanstvenik morao upozoriti na propuste. ''Moramo biti glasni, ušutkavanje u Hrvatskoj neće nikome donijeti dobro'', zaključio je znanstvenik.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene