Postupak u slučaju bivšeg ministra znanosti i obrazovanja, Pave Barišića je okončan, a Sveučilište u Augsburgu zaključilo je da on nije imao namjeru ikoga prevariti svojom doktorskom dizertacijom.


Bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila Sveučilišta u Augsburgu gdje je promovirao 1989., priopćilo je Sveučilište u Augsburgu u četvrtak nakon provjere optužbi da je Barišić u svojoj disertaciji samoga sebe plagirao.

Vezani članci Slika nije dostupna Anđelinović: "Đikićeva odluka da napusti Hrvatsku osobne je naravi" Slika nije dostupna Đikić poslao otvoreno pismo Plenkoviću: "Odlazim iz Hrvatske"

"Nakon provjere istraživanja koja su provela dva gremija Sveučilišta u Augsburgu koja su se bavila optužbama na račun dr. Pave Barišića nema dokaza koji bi opravdali optužbe o pokušaju prijevare pa tako neće biti pokretane nikakve daljnje mjere", priopćio je Klaus P. Prem, glasnogovornik Sveučilišta u Augsburgu.

U priopćenju se objašnjava da Barišić doduše u svojoj disertaciji "Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada" nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već ranije objavio što s današnjeg stajališta predstavlja „jasnu formalnu grešku“ ali da ta greška ne predstavlja „znanstveno neprimjereno ponašanje“ u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

"S obzirom na to da nedostaje prepoznatljiva ili dokazana namjera za prijevaru koja bi bila povezana s ovim neisticanjem već objavljenog teksta i posebice zbog toga što je djelomice dokazano i djelomice se može pretpostaviti da je mentor bio obaviješten, ova formalna greška pravno, u smislu promocije nije relevantna“, objašnjava se u priopćenju te se zaključuje da iz tog razloga vodstvo sveučilišta „neće pokretati nikakve mjere protiv Dr. Barišića".

U nastavku možete pročitati prijevod s njemačkog konačnog stava Sveučilišta Augsburg o optužbi za samoplagiranje protiv bivšeg ministra Barišića.

NOVA TV_Stav Sveučilišta Augsburg by Anonymous Aykg3WDQ9a on Scribd

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat.

Podsjetimo, Sveučilište u Augsburgu oglasilo se oko tog slučaja još u kolovozu 2017. godine, demantirajući optužbe o plagijatu. Tada je to bilo mišljenje stručnog povjerenstva sveučilišta, a sad je isti zaključak donijela i uprava sveučilišta. (B.V./Hina)