Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kršenja propisa

Zmajlovićeva 'Velika čistka': Zabranjuje rad komunalcima u tri grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu akcije 'Velika čistka' Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenja kojima trima komunalnim poduzećima zbog dugogodišnjeg kršenja propisa zabranjuje obavljanje djelatnosti prikupljanja otpada.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je danas kako je u sklopu akcije 'Velika čistka' trima komunalnim poduzećima uručilo inspekcijska rješenja kojima im od 15. listopada zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom i odlaganja svih vrsta otpada, uključujući i komunalni otpad. Riječ je o poduzećima iz Zaprešića, Pazina i Trogira.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

'Ovo su prva rješenja koja su izdana nakon obavljenih nadzora koji su usmjereni na kontrolu obaveza vezanih za gospodarenje otpadom, od kojih velika većina postoji već više od 20 godina', navodi Ministarstvo u priopćenju i dodaje da se inspekcija zaštite okoliša pri planiranju nadzora i izdavanju rješenja posebice vodila kriterijima: je li ishođena valjana dozvola, je li rad komunalnog poduzeća usklađen s takvom dozvolom, je li započela sanacija odlagališta te ostalim kriterijima poput provjere udjela odloženog miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada ili lokacijom odlagališta.

>> Spremnici sa živom i dalje u hali Univerzala

'Želimo poslati jasnu poruku da je dosljedno provođenje zakona osnova za uspostavljanje održivog gospodarenja otpadom. Želimo također poslati jasnu poruku da ne postoji imaginarni tolerantni prostor između onoga što propisuju zakoni i onoga što će se na terenu smatrati prihvatljivim', napominje Ministarstvo.

U priopćenju se ističe da je svjesno nepoštivanje zakonskih odredbi neprihvatljivo. 'Nije prihvatljivo da se svjesno ne poštuju zakonske odredbe, da se kalkulira s prihvatljivošću kazne i ne poduzima ništa po pitanju uvođenja održivog sustava gospodarenja otpadom i dostizanju rokova koje smo ispregovarali i zacrtali, posebice onih koji se odnose na smanjenje količine odloženog komunalnog otpada, sanacije i zatvaranje neusklađenih odlagališta i uvođenje sustava odvajanja otpada.'

Inspekcija je, navodi dalje Ministarstvo zaštite okoliša, bila u svim županijama, a rezultati nadzora, odnosno mjere koje su donesene u rješenjima, 'jasan su primjer kako za usklađivanje sa zakonom nije potrebno čekati nove pravilnike'.

'Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom stvoreni su dodatni mehanizmi za smanjenje opterećenja okoliša odloženim otpadom i dostizanje ograničenja u količinama otpada odloženih na neusklađena odlagališta propisana zakonom te je dana jasna pravna podloga za inspekcijsko postupanje', stoji u priopćenju.

Osvrćući se na konkretna tri rješenja protiv komunalnih poduzeća u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru, Ministarstvo navodi da je za komunalno poduzeće 'Zaprešić d.o.o.' utvrđeno da nema dozvolu za gospodarenje otpadom te da nije započelo sa sanacijom.

'Komunalno poduzeće Trogir Holding d.o.o. iz Trogira također nema dozvolu za gospodarenje otpadom, nije započeto sa sanacijom, a na odlagalištu se odlaže i proizvodni otpad iz brodogradnje. Komunalno poduzeće Usluga d.o.o. iz Pazina nema dozvolu za gospodarenje otpadom, a rok za dostavu dokumentacije potrebne za njezino izdavanje bio je 30.6.2013. U nadzoru je, također, utvrđeno da nije započeto sa sanacijom', piše Ministarstvo.

Do 15. listopada, kada bi na snagu trebala stupiti rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, odlagatelji otpada u suradnji s jedinicama lokalne samouprave moraju pronaći adekvatan i zakonit način zbrinjavanja kako bi se i dalje mogla obavljati javna usluga prikupljanja komunalnog otpada te kako se ne bi u pitanje dovelo zdravlje i sigurnost građana.

'Pri izdavanju rješenja o zabrani odlaganja Ministarstvo je vodilo računa o tome da postoji mogućnost organiziranja drugačijeg načina zbrinjavanja prikupljenog otpada, u dogovoru sa susjednim gradom, općinom i njihovim komunalnim poduzećem. Svjesni smo da će to predstavljati određene troškove komunalnom poduzeću, no koliko i na koliko dugi period ovisit će samo o njihovoj spremnosti i brzini rješavanja problema zbog kojih je zabrana odlaganja i naložena, a u sva tri navedena slučaja govorimo o nepoštivanjima dijela zakona kroz period dulji od 15 godina', ističe se u priopćenju.

Ukoliko tri komunalna poduzeća ne postupe po rješenju, odnosno nastave s radom i nakon 15. listopada, u Ministarstvu kažu da im može biti izrečena novčana kazna u iznosu do deset prosječnih bruto plaća ostvarenih u Hrvatskoj u protekloj godini. Kazna može biti izrečena i nekoliko puta, utvrdi li se daljnje neispunjavanje obveza.

'Želimo također naglasiti da je građanima u račun za komunalnu uslugu uračunata i naknada za sanaciju odlagališta koja se, u slučaju nekih gradova, očigledno troši u potpuno druge svrhe jer sanacija nije ni započela. Građani se mogu s pravom pitati gdje je taj novac', navodi Ministarstvo zaštite okoliša.

'Ova tri rješenja prva su u nizu proizašla iz akcije kojom želimo pokazati odlučnosti Ministarstva da uspostavi održivo gospodarenje otpadom kako je to u nekoliko navrata i prezentirano javnosti prilikom objave novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, ali je i jasan primjer ostalim članicama Europske unije da smo spremni i sposobni ostvariti preuzete ciljeve. Akcija Velika čistka nastavlja se s kontrolom odlagališta, nadležnih županijskih upravnih odjela i posebnih kategorija otpada', zaključuje Ministarstvo svoje podulje priopćenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene