Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BJEŽALI OD PRAVDE

Šef Cosa Nostre nije jedini: Za mnogim se zločincima tragalo godinama, među njima su i neki dobro poznati u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 1 Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 2 Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 3 Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 4 Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Najtraženiji bjegunci: Ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Matteo Messina Denaro, vođa zloglasne Cosa Nostre, nije jedini kriminalac koji je desetljećima bježao od pravde. Godinama je trajala potraga za raznim ljudima, ali i za ratnim zločincima s ovih prostora.

Uhvaćen je šef Cosa Nostre Matteo Messina Denaro, koji je više desetljaća bježao od pravde. On nije jedini čovjek kojem je takvo nešto uspjelo.

El Chapo, jedan od najpoznatijih narkobosova, pokušao je 2015. iz zatvora pobjeći kroz iskopanu rupu u ćeliji. Spustio se u tunel dug 1,6 kilometara, na kraju kojega ga je čekao motor i put za slobodu. Međutim, ponovno je uhićen i služi doživotnu kaznu zbog vođenja carstva krijumčarenja droge.

Pročitajte i ovo Ilustracija POLICIJA OTKRILA DETALJE Stravični masakr u Kaliforniji: Ubijeno šestero ljudi, među njima i šestomjesečna beba

Istim stopama nastavili su i njegovi sinovi. Za informaciju o njima nudila se nagrada od pet milijuna dolara. Početkom godine uhićen je sin Ovidio, zbog čega je na ulicama Meksika nastao kaos. Zračna luka u Culiacanu bila je zatvorena, a više od 30 ljudi je ubijeno.

Lica s tjeralice snalaze se na sve načine kako bi zadržala slobodu jer mijenjanje boravišta i minimalna komunikacija s vanjskim svijetom ne mogu se ostvariti bez mreže pomagača.

Pročitajte i ovo Britanski policajci ŠOKANTNI ZLOČINI Uhvaćen jedan od najgorih silovatelja u povijesti Velike Britanije: Brutalni seksualni predator bio je - policajac

"Ti pomagači najbitniji su u bijegu. Koriste promjene identiteta, idu na plastične operacije, imaju nekoliko desetaka lažnih dokumenata", rekao je sigurnosni stručnjak Ante Letica reporterki Dnevnika Nove TV Anji Perković.

Potraga za ratnim zločincima

Jedan od bliskih primjera su i osuđeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koji su se skrivali godinama. Obojica su koristila lažne dokumente i nisu izlazili iz zemlje. Mladić se skrivao kod rođaka, ali je jedna dojava o sličnosti bila presudna. Karadžić se predstavljao kao liječnik i drastično je promijenio izgled.

Za ljudima poput njih se tako traga i desetljećima. Ipak, oni koji ih traže služe se svim sredstvima.

"Ključ je u detaljima. Može se posrećiti da se to napravi u roku od nekoliko mjeseci pomoću tajnog nadzora komunikacija, prikrivenih istražitelja, ozvučenja ili da se nekoga vrbuje da radi za policiju", objasnio je Letica.

Pročitajte i ovo Užasni uvjeti na Šalati Lokve, kutije... VIDEO Otac objavio u kakvim uvjetima njegovo dijete čeka RTG na Šalati: "Da svaku kunu za doprinos zapalimo, bila bi bolje iskorištena"

Pročitajte i ovo Ilustracija Sekunde do katastrofe VIDEO "S*anje! Je*ote!": Avion se jedva zaustavio nakon što mu je drugi prošao pistom, putnici vrištali

Sama akcija uhićenja bjegunca planira se do posljednjeg detalja pod velom tajne jer krakovi kriminalne hobotnice nekad sežu u sve pore društva. Psiholozi poručuju da zločinci imaju isti obrazac ponašanja.

"Nemaju osjećaj za krivnju ili im je on smanjen, kao kapacitet empatije. Ne gledaju hoće li nešto nekome loše napraviti i što će biti posljedica njihova ponašanja", rekla je psihologinja Žana Pavlović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene