Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vođa cosa nostre

"Napunio sam groblje": Pao najtraženiji kum - Zovu ga Dijabolik, 779 dana mučio je dječaka i bacio ga u kiselinu

Uhićen Matteo Messina Denaro
Uhićen Matteo Messina Denaro AFP PHOTO / UFFICIO STAMPA COMANDO GENERALE CARABINIERI
Aktualno Galerija Uhićen Matteo Messina Denaro Uhićen Matteo Messina Denaro Foto: AFP PHOTO / UFFICIO STAMPA COMANDO GENERALE CARABINIERI Matteo Messina Denaro Matteo Messina Denaro Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE" Matteo Messina Denaro Matteo Messina Denaro Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ANSA Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Foto: AFP PHOTO / HANDOUT- ANSA +0 Rekonstrukcija izgleda Mattea Messine Denara Galerija 1/5 >>
Šef Cosa Nostre Matteo Messina Denaro gotovo je 30 godina bio kao duh. U ubojstvima je sudjelovao od malih nogu, a poznat je po svojoj okrutnosti.

Najtraženiji mafijaški bos u Italiji Matteo Messina Denaro uhićen je nakon što je bio u bijegu 30 godina. Uhvaćen je u ponedjeljak na Siciliji u privatnoj klinici.
Denaro (60) se smatra nasljednikom vođa Cosa Nostre, Totóa Riine i Bernarda Provenzana, a zovu ga posljednjim kumom talijanske mafije

Poznat je po svojoj okrutnosti, pa je dobio i nadimak Dijabolik, i to nakon što se saznalo da je oteo 12-godišnjeg dječaka, sina jednog od svjedoka protiv mafije, mučio ga i držao u zatočeništvu 779 dana, a onda njegovo tijelo dao baciti u kiselinu.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine, a sudjelovao je i u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993., u kojima je ubijeno desetero ljudi.

Policija ga je tražila po cijelome svijetu, a pronašli su ga na Siciliji. I Denarov je otac bio pripadnik regionalne mafije, s njim je sudjelovao u ubojstvima od svojih dječačkih dana. S vremenom je izrastao u šefa koji je izgradio kriminalno carstvo vrijedno više milijardi eura.

Pročitajte i ovo Matteo Messina Denaro Optužen za brojna ubojstva FOTO Pao najtraženiji narkobos na svijetu: Nakon 30 godina bijega uhićen šef Cosa Nostre

Pomogao je 1993. godine organizirati otmicu 12-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, sina svjedoka u slučaju protiv mafije. Nesretni je dječak dvije godine mučen i ubijen. Tijelo mu je bačeno u kiselinu.

Kruži priča i da je za sebe rekao: "Sam sam napunio groblje." Tijekom 30-godišnje potrage često se moglo čuti da je zapažen ovdje ili ondje, svaki put u drugom kutku zemlje, objavljivani su fotoroboti kako bi mogao izgledati, a znali su privesti i  pogrešne osobe.

Postojale su i tvrdnje iz policijskih izvora da je plastičnim operacijama promijenio izgled, čak i da je uklonio jagodice prstiju kako ga ne bi mogli pronaći po otiscima. No, uspjeli su, i to zahvaljujući policiji koja je godinama stezala obruč oko njega hvatajući njegove suradnike, rodbinu... 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene