Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaposleni u Gradskoj upravi u Zlataru te u svim gradskim ustanovama danas su nakon osam mjeseci primili plaće od kojih je zadnja ona za studeni.


Zlataru je više mjeseci blokiran račun zbog milijunskih dugova dobavljačima i bankama. Plaće su se mogle isplatiti jer je Vlada Republike Hrvatske iz interventnih sredstava gradu odobrila 1,5 milijuna kuna. Zbog dugova u gradskoj blagajni bivšega gradonačelnika Marijana Đureka (HNS), gradonačelnik Miroslav Kopjar (HDZ) zamolio je prije mjesec dana premijerku Jadranku Kosor za pomoć pa je vlada početkom prosinca Zlataru odlučila pomoći s 1,5 milijuna kuna.

Vezani članci Kreću sezonska sniženja - 3 Počinju sniženja, cijene će padati u tri kruga. Čuvajte se online prevara: "Ako zvuči nevjerojatno..." Hrvatski sabor Platforma Možemo traži da se saborske zastupnike izuzme od povećanja plaća: "Nije u redu da nam rastu prihodi u ovakvoj krizi"

A zbog osnovane sumnje da je zlorabio položaj i ovlasti kako bi pogodovao izvođačima komunalnih radova, prošli su tjedan u koordiniranoj akciji USKOK-a i policije 'Carevo ruho' uhićeni bivši zlatarski gradonačelnik Đurek, ravnatelj krapinsko-zagorske Županijske uprave za ceste Vlado Kavač, direktor Konstruktora iz Zlatara Zoran Zeba te poduzetnici Mato Crnac i Marica Duktaj, kojima je i određen jednomjesečni pritvor. Troje obrtnika i poduzetnika, također uhićenih u akciji, pušteni su da se brane sa slobode.

Kriminalističkim istraživanjem o nepravilnostima u poslovanju Zlatara utvrđeno je da je taj grad pretrpio štetu od najmanje 20 milijuna kuna. Policija je tada priopćila kako je utvrđeno da je bivši zlatarski gradonačelnik, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta, zadužio grad kreditima koje je podizao u poslovnim bankama bez odgovarajuće suglasnosti Gradskog vijeća i Vlade Republike Hrvatske iako je znao da Zlatar nema prihode kojima bi mogao otplaćivati kredite. Zato je došlo do blokade računa grada, prezaduženosti te poremećaja u financiranju tekuće likvidnosti i nemogućnosti podmirivanja javnih potreba.