Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Kako se živi na sjeveru? Nema problema s otpadom i očuvanjem tradicije, ali ima s niskim plaćama i kriminalom

Aktualno Galerija Čakovec iz zraka Čakovec iz zraka Foto: DNEVNIK.hr Cecilija Merkač Cecilija Merkač Foto: DNEVNIK.hr KUD Podturen KUD Podturen Foto: DNEVNIK.hr +0 Pivovara Međimurski lepi dečki Galerija 1/4 >>
Čakovec je grad na sjeveru Hrvatske koji broji više od 27.000 stanovnika. Nezaposlenost je mala, ali nažalost i prosječna plaća koja iznosi svega 5201 kunu. Bez obzira na to, grad je odnio titulu najboljeg grada u Hrvatskoj po kvaliteti života.

Ljubav prema međimurskoj popevki prenosi se s koljena na koljeno pa je tako preneseno i na Ceciliju Merkač.

"Baka moja je pjevala, jedna i druga. Mama je pjevala, ja u KUD-ovima, doma, u crkvi, ma gdje god stignem. Ja donosim svoju popevku svemu srcu", rekla je.

Već više od pola stoljeća glasni su i čuvari čakovečke povijesti, članovi KUD-a Podturen.

"Čakovec je poznat po fašniku. Naša je čaplja priznata od UNESCO-a. Čaplje su nekad plašile djecu, a sada plašimo zimu da nam što prije dođe proljeće", rekla je predsjednica KUD-a Marijana Bogdan.

Kulturnu povijest čuva i muzej Zrinski, simbol grada Čakovca koji će ovo proljeće dobiti i muzej nematerijalne baštine. Osim te kulture, na sjeveru Hrvatske postoji i kultura čišćenja ulica. Naime, Čakovec je jedan od najčišćih gradova.

"Ujutro dođemo 15 do sedam i svaki dan radimo do 15 do tri", rekao je komunalni radnik Bojan Sever.

Na čistoći rade i građani. Na kućnom pragu odvajaju biootpad, staklo, metal i tetrapak.

"Ispod 50 imamo miješanog komunalnog otpada. Konačan cilj je smanjiti otpad iz crnih kanti jer je cijena odlaganja komunalnog otpada visoka", rekao je Željko Hozjan iz Gradskog komunalnog poduzeća Čakovec.

Dobro se živi, ali moglo bi biti i bolje

Organizacija je pola posla, to ti dobro znaju i mladi poduzetnici koji su prije četiri godine pokrenuli biznis i postali hit sa svojim pivom "'z Međimurja".

"Trenutačno proizvodimo gotovo 50.000 litara piva mjesečno jer je potražanja velika. Mislim da je Čakovec odlična lokacija za tu priču i zato smo ovdje. Sam grad ima puno potencijala, od turističkog do poduzetničkog, i moglo bi to biti još bolje", rekao je Krešimir Biškup, marketinški stručnjak pivovare Međimurski lepi dečki.

Bolje bi svakako moglo biti jer Čakovčani još sanjaju veće plaće.

"Prosjek plaća najmanji je u Hrvatskoj, a ljudi su radišni. Mislim da se dosta toga ulaže u Međimurje, da se dosta izgradilo, obnovilo. Mislim da se ide u pozitivnom smjeru", rekla je stanovnica Čakovca Sanja Ćerić Kovačić.

Pročitajte i ovo Varaždin - 3 ''Ima srce i dušu...'' Grad baroka, sveučilišta, tekstilnog giganta, ali i poznatih zlatnih glavica: Istražili smo kako se živi u hrvatskom Beču

Pročitajte i ovo Život u Hrvatskoj: Požega - 6 Život u Požegi Zlatna dolina čeka puni sjaj: Za demografiju lani uloženo milijun i pol kuna, ali stanovnika je sve manje. Nekoliko kilometara od centra nemaju ni vodu ni cestu

Da se ide u pozitivnom smjeru, smatra i studentica Anja Žvorc. Prije dvije godine Čakovec je dobio menzu i studentski dom, ali cijene stanova otišle su u nebo.

"Za studentski budžet smatram da su visoke. Za mlade obitelji koje rade to nije tako veliki problem, ali za studente, ja mislim, to je dosta visoko", rekla je.

Stanislav ''Brico'' Mučić ispričao nam je kako je Čakovec nekada izgledao: "Nekada je imao baletnu školu, imao je kazalište lutaka. Imao je tri kina, od toga jedno ljeto kino, imao je otvorene bazene. Danas toga svega nema. Nekada je u Čakovcu bilo osam ili devet brijačnica."

Blještavilo grada narušava kriminal

Blještavilo grada danas narušava stopa kriminaliteta. Iako su se krađe smanjile za 40 posto u odnosu na prošlu godinu, Nada Hatlak, koja u tom gradu živi 35 godina, smatra da ih je još uvijek previše.

"Svaki pedalj ovoga sam stvorila sama sa svojim suprugom. Nisam zadovoljna što mi se sada to devastiralo, što mi se stvaraju problemi i onemogućava normalan život. Odstrane mi luk s povrtnjaka, ukradu mi figurice u dvorištu", rekla je.

Dodaje da su to napravili susjedi iz romskog naselja: "Mogu se asimilirati da žele, ali ne znam zašto se nikad ne prilagođavaju sustavu."

U Međimurju u 12 romskih naselja živi oko 10.000 Roma. Kažu da žive u teškim uvjetima: bez struje, vode i infrastrukture jer im grad i županija ne pružaju ruku pomoći.

"Jedan drugome posuđujemo struju i vodu. Želimo normalan život i da, kao i svi drugi, budemo zaposleni za stalno, da naši Romi mogu uzeti kredit i uređivati si kuće", rekao je Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Pročitajte i ovo Slavonski Brod - 4 Život u Hrvatskoj Sedmi grad po veličini u Hrvatskoj živi u dvije krajnosti: Od bajkovitih likova do nimalo bajkovitih problema koji traju već više od desetljeća

Pročitajte i ovo Odlagalište otpada Piškornica Život u Hrvatskoj Ovaj je grad ime dobio zbog bijesa velikog kralja Bele IV., ali danas je to - unovčio. Njegovo zaštitno lice poznato je gotovo u cijelom svijetu

Martina Oršus je iz Paraga, najvećeg romskog naselja. Studentica je četvrte godine sestrinstva i kaže da je diskriminacija prisutna, ali je s godinama naučila kako s njom izaći na kraj.

"Tu moraš biti svjestan da će toga uvijek biti, ali to sve govori o čovjeku i o karakteru čovjeka. Želim upisati magisteriji i danas-sutra raditi u svojoj struci, a kasnije, naravno, predavati u školi. Mladi Romi odlučuju se za dalje jer vide da bez obrazovanja danas ne možemo", rekla je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene