Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Sedmi grad po veličini u Hrvatskoj živi u dvije krajnosti: Od bajkovitih likova do nimalo bajkovitih problema koji traju već više od desetljeća

Aktualno Galerija Splavi kod Slavonskog Broda Splavi kod Slavonskog Broda Foto: DNEVNIK.hr Radnik u tvornici Đuro Đaković Radnik u tvornici Đuro Đaković Foto: DNEVNIK.hr Radnici u tvornici Đuro Đaković Radnici u tvornici Đuro Đaković Foto: DNEVNIK.hr Prva lokomotiva tvornice Đure Đaković Prva lokomotiva tvornice Đure Đaković Foto: DNEVNIK.hr +8 Muzej tambure, Slavonski Brod - 2 Galerija 1/13 >>
Slavonski Brod administrativno je središte Brodsko-posavske županije i sedmi grad po veličini u zemlji. Ove godine ima rekordan proračun od gotovo 530 milijuna kuna. U njemu živi oko 59 tisuća stanovnika, od kojih je na širem području 4517 bez posla, a u samom gradu 2481. Ove veljače, Brođani slave sto godina od početka proizvodnje lokomotiva, vagona, mostova i strojeva.

Rezanje, spajanje, sastavljanje i bojenje. Svaki dan se u industriji Đuro Đaković napravi više od dva nova vagona.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

"Posla na svu sreću ima dovoljno te ugovaramo nove poslove. Knjiga narudžbi za 2021. godinu, što se tiče proizvodnje vagona, je puna", rekao je Hrvoje Kekez, predsjednik uprave Đuro Đaković grupe.

Točno je sto godina od prve lokomotive Đure Đakovića. Devedesetih je u tvornici bilo 11.800 radnika, danas sva društva broje oko pet tisuća. Svjetlo na kraju tunela ipak se nazire.

"Odmakli smo jako puno sa programom restrukturiranja i pronalaskom investitora" dodaje Kekez.

Gradom na Savi odzvanja i tambura, tradicija je to duga 170 godina. Slavonski Brod ima jedini Muzej tambure na svijetu.

"Imamo jedan prekrasan postav od blizu sedamdeset instrumenata koji nam govore o povijesti, odnosno o nastanku našeg instrumenta. Najstariji oblik tambure je tambura samica koja je, da tako kažem, baka ovih naših tambura", govori Mladen Rakić, Brodske udruge tamburaša.

Pod svodovima Tvrđave muzej nagriza vlaga. No, uskoro seli u obnovljeni dio. U rekonstrukciju barokne utvrde ulaže se 73 milijuna kuna. Gradi se i novi autobusni kolodvor. Na jednom od najvećih gradskih trgova u zemlji - Ivane Brlić Mažuranić obnavlja se kuća u kojoj je živjela i pisala.

"Mi smo izrazito ponosni što je svoj veliki dio života provela u Slavonskom Brodu i što su njena najznačajnija, najprevođenija djela upravo ovdje nastala", kaže Sanja Nuhanović, ravnateljica KKD Ivana Brlić Mažuranić.

Potjeh, Vitez Relja i zmaj, Šegrt Hlapić. Likovima u bronci, gradi se brend grada iz bajke. Svakog travnja po sedam dana slavi se Ivanin rođendan.

"Pretvaramo grad u bajku sa nizom programa, umjetnika koji gostuju", dodaje Nuhanović.

S druge strane, nimalo bajkovit brodski je zrak.

"To traje već dvanaest godina i sva ministarstva dosadašnja, Ministarstvo zaštite okoliša nisu dala kvalitetna rješenja", govori Peter Tot-Djerdj, aktivist.

Rafinerija u Bosanskom Brodu, granični prijelaz, autocesta, industrija, kućna ložišta – sve to zagađuje zrak.

"Od 365 dana četrdeset posto dana brodski zrak je zagađen", dodaje Tot-Djerdj.

Prava bajka krije se na Savi u Splavarskoj ulici.

"Ulica je dugačka otprilike kilometar i pol, splavi su duž obale s razmakom od petnaest metara", rekao je Goran Dragojević Gican, Udruga splavara "Čika Mata".

Stotinjak splavi, svaka sa svojim kućnim brojem, čini jedinstveni niz.

"Imamo grijanje i pećnice. Ugradili smo solarne ploče stoga imamo radio, televizor, frižidere, sve imamo", dodaje Dragojević Gican.

Živi se i za nogomet. Mario Mandžukić počasni je građanin. Početak svjetske slave počeo je na travnjaku Marsonije.

"Prve dvije, tri godine trenirao je u Njemačkoj jer mu je otac tamo radio i onda kad se vratio u Hrvatsku bio sam mu prvi trener", rekao je Damir Ruhek, prvi trener Marija Manddžukića.

No, stvoriti novog Mandžukića neće biti lako jer djece je sve manje.

"Primijeti se odlazak iz Slavonije", dodao je Ruhek.

Za poticanje gospodarstva ove je godine izdvojeno 270 milijuna. Gradi se poduzetnički inkubator, dograđuju škole, otvaraju novi vrtići i školske dvorane. Iz EU fondova dosad je povučeno 667 milijuna kuna. Novorođena djeca dobivaju božićnicu i opremu vrijednu pet tisuća kuna. Za svako prvo dijete isplaćuje se 2.500 kuna. Za mlade obitelji niklo je cijelo naselje. Nude im se stanovi i zemljišta po povoljnim uvjetima. 65 obitelji na taj je način steklo vlastiti dom.

"Sredstva koja smo planirali utrošiti na kupnju zemljišta zapravo smo usmjerili prema izradi projektne dokumentacije i ishođenje raznih dozvola", kaže Snježana Marinić, Slavonski Brod.

Razloga da napuste Slavonski Brod, kaže, nemaju.

"Zaposleni smo, živimo lijepo, ništa nam ne fali", dodala je Marinić.

Povlaštene mjere koristili su i gradonačelnikovi sinovi, on se pak pravdao da je sve po zakonu. Najveći problem ostaje čisti zrak. U toj priči dobro još nije pobijedilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene