Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji 'Žene i muškarci u Hrvatskoj' s ciljem prikazivanja položaja žena i muškaraca u hrvatskom društvu.


Naime, 2007. godine među diplomiranima na visokim učilištima u Hrvatskoj bilo je 58,1 posto žena, među magistrima znanosti bilo ih je 51,7 posto, a među doktorima znanosti 52,1 posto. Muškarci i dalje drže primat u tehničkim znanostima, dok u medicini, prirodnim, društvenim i humanističkim znanostima, kao i u interdisciplinarnim područjima, prevladavaju žene.

Vezani članci Snijeg u Alpama, ilustracija Tragedija u Alpama: Dvije žene se smrznule, muškarac prevezen u bolnicu Za ljubav nikad nije kasno (Foto: Dnevnik.hr) Za ljubav nikad nije kasno: Najstariji ženik u Hrvatskoj ima 97, a nevjesta 92 godine

Žene prevladavaju i u pravosuđu gdje čine većinu među državnim odvjetnicima (62,2 posto), sucima prekršajnih sudova (72,5 posto), trgovačkih sudova (61,5 posto), općinskih (69,9 posto) i županijskih sudova (51,7 posto). Muškarci su u većini samo na Ustavnom i Vrhovnom sudu.

Među nezaposlenima 62,2 posto žena

Unatoč tomu, one i dalje čine većinu nezaposlenih, pa je 2008. godine na Zavodu za zapošljavanje među nezaposlenima bilo 62,2 posto žena, a među neaktivnim stanovništvom bilo ih je 59,3 posto,

Što se plaća tiče, žene su u Hrvatskoj izjednačene samo u rudarstvu i građevinarstvu, dok su u svim ostalim sektorima potplaćene. U odnosu na muške kolege najviše su potplaćene u prerađivačkoj industriji, financijskom posredovanju te u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Politički angažman žena i dalje značajno zaostaje za muškarcima, pa ih je 2007. godine među saborskim zastupnicima bilo 20,9 posto. Ipak, očit je napredak u odnosu na 1990. kada je žena u Hrvatskom saboru bilo samo 4,6 posto, navodi se u statističkoj publikaciji 'Žene i muškarci u Hrvatskoj'. (Hina)