Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt 'Zemlja znanja' Nove TV nastavlja s doprinosom razvoju hrvatskog obrazovnog sustava.


I danas vas vodimo u Glinu gdje smo poveli ministra Predraga Šustara ne bi li porazgovarao s učenicima strukovne škole. Učenici su pred ministrom najviše iskazali brigu o mogućnosti zapošljavanja i prakse.

Vezani članci Srednja šklola Glina - 1 Kamo će 180 glinskih učenika na nastavu? ''Nadamo se da će se učiniti sve da djeca ne dočekaju zimu u kontejnerima'' Slika nije dostupna Ministar pred onima o čijoj budućnosti odlučuje: 'I ja sam do škole pješačio 6 kilometara'

Ekonomistima je praksa ukinuta, a učenici kažu kako im je to bilo vrjednije iskustvo od same nastave. Ministar je priznao je da nije znao da se praksa učenicima ne plaća, a oni su istaknuli kako puno potroše na gablec i put. Brine ih to što u Glini nemaju velike mogućnosti zapošljavanja i zapravo svi planiraju otići.

Osim toga požalili su se na lektiru, otvoreno su rekli da uglavnom 'guglanjem' saznaju informacije, da uglavnom ne čitaju. Na tu temu je ministar rekao kako je svjestan da bi se npr. 'Ilijada' trebala čitati kasnije. Učenici su se žalili na to što nemaju dva strana jezika i zanimalo ih je zašto je geografija ista u osnovnoj i srednjoj školi.

Osim toga važna je tema bila informatika, ministar je zaključio da treba ozbiljno razmisliti o tome da informatika bude obvezni predmet.

Ne propustite prilog 'Zemlje znanja' u i večeras u Dnevniku Nove TV u 19:15.