Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.


Minus od 0,5 posto, je li to očekivano?

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Jelenko Krešo Burno nakon odluke Ustavnog suda, iz Sindikata pravosudne policije poručuju: "Ovo je poruka svima"

Je, to je otprilike u okviru očekivanja struke za treći kvartal. Dakle bilo je nekih najava zbog dobre turističke sezone da bi možda mogli biti rezultati nešto povoljniji. Ostale dvije sastavnice glavne, to su investicije, i privatnog sektora i državnog sektora, očito su podbacile i jednim dijelom je došlo do značajnog usporavanja rasta robnog izvoza što nije bio slučaj u prvom dijelu godine.

Znate li zemlju u Uniji koja je 12 kvartala bila u minusu, a 6 godina u krizi?

Jedina zemlja koja je bila šest godina u krizi je zapravo Grčka. A jedina zemlja koja je 12 kvartala imala kontinuirani pad s jednom te istom vladom bez promjene političke garniture, bilo okvira, bilo vlade, bilo izbora parlamentarnih, zapravo je Hrvatska. U posljednjih 50 godina Europske unije takav slučaj zapravo nije zabilježen.

Milanović optimist: 'Iduće godine očekujemo rast'

Ostao nam je još posljednji kvartal 2014. Koja je vaša procjena?

Posljednji kvartal će biti također vrlo vjerojatno blagi pad, dakle negdje prema nuli. S tim da ulazimo polako u sljedeću godinu gdje bi sljedeća godina mogla biti po svojim nekim očekivanjima vrlo vjerojatno stagnantna godina. Bila su očekivanja nešto optimističnija. Kako polako vrijeme odmiče i vidimo kretanja u EU, očekujemo da bi sljedeća godina mogla biti stagnantna, drugim riječima izgubit će se nekih 10-ak tisuća novih radnih mjesta sljedeće godine.

2015., hoće li Vlada išta napraviti. Kažu reforme idu - što vi kažete?

Ne, 2015. je predizborna godina. U tom ritmu treba očekivati da će Vlada prvih 5, 6 mjeseci pokušavati održavati ritam normalan funkcioniranja. Već u šestom mjesecu će prijeći ministarstvo financija samo na isplaćivanje tekućih obaveza, socijalnih davanja i mirovina i onda pred kraj godine ono što slijedi to je nepodmirivanje obaveza i prenošenje svih dospjelih obaveza u siječanj 2016. godine. Ono što čeka novu vladu. To je uobičajeni ritam kod smjene hrvatskih vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju