Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalnost u Osijeku

O VIDEU KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU 'Nije imao drugu šansu nego to napraviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijsko postupanje nad 66-godišnjom Osječankom prokomentirao je za Dnevnik Nove TV stručnjak za sigurnost, Željko Cvrtila. A na Facebooku se oglasio i ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

'On joj zapovijeda da stane da bi je mogao identificirati i kasnije, naravno, prekršajno progoniti. Pritom se ona oglušuje na to postupanje i nastavlja odlazak s mjesta događaja što se tretira kao bijeg s mjesta događaja. I on je naprosto doveden u situaciju da je pokušava zaustaviti', tvrdi Željko Cvrtila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

Koliko je zapravo policija ispravno postupala? Činjenica je da je prekršaj počinjen, ali opet, da li je možda pretjerana uporaba policijske sile?

'Pa nije, on nije imao drugu šansu nego to napraviti. On je mogao ili odustati od svog postupanja i u tom slučaju bi i on bio pod sankcijom eventualno disciplinskog postupanja jer nije izvršio zadatak koji je trebao, a to je, znači, identificirati prekršitelja. On je nju molio više puta 'dajte gospođo, pružite drugu ruku', odnosno da stavi sredstva za vezivanje', pojašnjava Cvrtila.

'Mi moramo shvatiti u Hrvatskoj, kao što građani u Europi, Ameriku da ne spominjem, već odavno znaju, a to je da se zapravo zapovijedi i upozorenja policije moraju poštivati', zaključuje Cvrtila.

'Ne možeš staricu rješavati kao da je opasan nasilnik'

O ovom potezu osječke policije na Facebooku se oglasio i ministar unutarnjih poslava Ranko Ostojić.

'Nepotrebno, loše, i ruši ugled... Policajke i policajci ...ovo nam ne treba... Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog... I nije da tražim od vas da se "ne držite zakona koji pijani plota" , ali koliko je zakonito , i može bit pravdano... Loša je policijska taktika ... Ne radite to...ne možeš staricu rješavati kao da je opasan nasilnik....', napisao je Ranko Ostojić na Facebooku.

Gospođi će se uručiti prekršajni nalog

Podsjećamo, iz osječkog tužiteljstva i osječko-baranjske policije ustvrdili su da prometni policajci nisu protupravno postupili kada su u srijedu, u središtu Osijeka, uporabili prisilu prema 66-godišnjakinji zaustavivši ju zbog prelaska ceste na crvenom svjetlu na semaforu, već da su snagu opravdano uporabili jer im je pružala aktivan otpor.

Osječka policija priopćila je u četvrtak da je policajac, nakon što je oko 11,25 sati uočio da nepoznata žena prelazi cestu u Prolazu Ante Slavičeka u trenutku kada je za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo, prišao joj s ciljem da utvrdi prometni prekršaj i od nje na uvid zatraži osobnu iskaznicu.

Nakon što je ona to ingorirala i nastavila hodati nogostupom, policajac je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da sve snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se opet oglušila.

Potom je policajac, tvrde u njegovoj policijskoj upravi, nad njom uporabio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje.

Uz glasno negodovanje, žena je mu je nastavila pružati aktivan otpor, pokušavajući se osloboditi njegova zahvata, zbog čega je on nastavio s uporabom tjelesne snage, a tamo je tada stigao i njegov kolega, pa su ženu vezali lisicama.

Potom je privedena u policijsku postaju kako bi joj utvrdili identitet, a radi se o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki, kojoj je ekipa Hitne pomoći u postaji pregledom utvrdila da tijekom policijske intervencije i uporave prisile nije zadobila ozljede.

U policiji najavljuju kako će 66-godišnjakinji uručiti obavezni prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici.

Kažu i kako je snimku cijelog događaja zatražilo osječko Općinsko državno odvjetništvo, koje je zaključilo da policajci nisu protupravno postupali, a nakon analize tog slučaja načelnik osječke policije je uporabu sile ocijenio opravdanom i zakonitom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene