Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nastavila pružati otpor'

VIDEO IZ CENTRA OSIJEKA Policajac se bacio na ženu i vezao je lisicama jer je prešla cestu 'na crveno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od mladića navodno je policajcu rekao da ustane s nesretne žene, na što je dobio odgovor 'Makni se! Hoćeš da i tebe privedem?'.

U samom centru Osijeka jedan je policajac srušio ženu na beton i vezao je lisicama jer je, tvrde tako očevici, prešla pješački prijelaz dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

Pročitajte i ovo Sprovod ubijene studentice Mihaele - 7 Velika tuga u Osijeku FOTO Neutješni obitelj i prijatelji ispratili ubijenu studenticu Mihaelu na posljednji počinak Uhićen ubojica - 1 "Ne možeš mi to pisati" Detalji o ubojstvu studentice Mihaele: "On kao policajac može 24 sata nositi oružje, ali ne smije se igrati s njim"

Incident u kojem su sudjelovali policajac krupnije građe i srednjovječna žena dogodio se u srijedu oko 11 sati u Ulici Hrvatske Republike. Prema riječima jedne svjedokinje, nakon što je žena prešla na crveno policajac ju je sustigao i pitao zna li što je učinila. Odgovorila mu je i nastavila dalje, no on ju je sustigao i svom težinom se bacio na nju te je srušio na beton.

Mladić koji se zatekao u blizi policajcu je navodno rekao da ustane s nesretne žene, a dobio je odgovor 'Makni se! Hoćeš da i tebe privedem?'.

Provjerili smo ima li učinka bjesomučno pritiskanje 'tipke za zeleno' na semaforu

Policajcu su u odvođenju žene pomogle kolege.

Glasnogovornik PU osječko-baranjske rekao je za Glas Slavonije da je u tijeku istraga incidenta. 'Slijedi utvrđivanje svih činjenica u vezi ovog slučaja, te utvrđivanje opravdanosti uporabe policijske prisile', rekao je glasnogovornik i dodao da je djelatnik Prometne policije cijelo vrijeme imao uključenu videokameru zakvačenu za uniformu.

Objavljen i videozapis

MUP je objavio i video zapis u kojem se čuje kako policijski službenik zove gospođu da stane, dok ona govori da je se pusti na miru. Potom policajac hvata gospođu. Nakon opiranja policajac je hvata za ruku i spušta prema podu.

'Pustite me na miru, kako vas nije sramota, šta vam je, imam svojih problema', vikala je gospođa dok ju je policijski djelatnik držao za rukav.

Potom se na snimci čuje kako policajac javlja centrali kako se suočava sa slučajem pružanja otpora. 'Žena bježi', rekao je policajac. A onda je i pokušala pobjeći nakon čega ju je policajac prizemljio na pod i stavio joj lisice.

Na pitanje prolaznice zašto to radi, policajac je odgvorio kako je ovo regularan postupak pri pokušaju bježanja i pružanju otpora policiji.

MUP je objavio priopćenje

Prenosimo ga u cijelosti:

'Jučer, 16. prosinca u 11,25 sati, u Osijeku, na raskrižju ulica Prolaz Ante Slavičeka i Hrvatske Republike, policijski službenik Postaje prometne policije Osijek je uočio nepoznatu žensku osobu, koja je u svojstvu pješaka prelazila kolnik Ulice Prolaz Ante Slavičeka, u vrijeme kada je za pješake bilo uključeno crveno svjetlo. U cilju utvrđivanja počinitelja prekršaja, policijski službenik joj je prišao i zatražio na uvid osobnu iskaznicu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati nogostupom. Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Nakon izrečene naredbe, policijski službenik je uporabio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje.

Ženska osoba je uz glasno negodovanje, nastavila pružati aktivan otpor, pokušavajući se osloboditi od zahvata policijskog službenika, zbog čega je policijski službenik nastavio s uporabom tjelesne snage. Na mjesto događaja je pristigao i drugi policijski službenik PPRP Osijek te su nad ženskom osobom uporabili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Policijski službenici su potom priveli osobu poradi utvrđivanja identiteta, gdje je utvrđeno da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki.

U prostorijama policije ekipa HMP Osijek je izvršila pregled ženske osobe te utvrdila da nije zadobila ozlijede prilikom uporabe sredstava prisile.

66-godišnjakinji će biti uručen obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici.

Snimku navedenog događaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na pregled te je nakon pregledala konstatiralo da policijski službenici nisu protupravno postupali.

Nakon analize opisanog događaja načelnik policijske uprave uporabu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima', stoji u priopćenju MUP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene