Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon nevremena

Zbrajanje štete: Tko ima osiguranje lakše diše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek se zbrajaju pravi razmjeri i iznosi ukupnih šteta od poplava u Slavoniji i Baranji, a trenutačni je prioritet spašavanje imovine i prevencija mogućih šteta.

Dok broj šteta od poplava iz godinu u godinu raste, samo 6% građana i tvrtki koji imaju osigurane imovine imaju i zaštitu od rizika poplave. Temeljem dopunskog osiguranja od poplave, bujice i visoke vode ,u prva tri mjeseca ove godine, je isplaćeno 130 šteta. To su simbolične brojke, spram tisuća i tisuća kuća, usjeva i voćnjaka koji su nastradali od elementarnih nepogoda ovog proljeća. Nije bilo lako pronaći poljoprivrednika koji ima policu u rukama, no našli smo ga i uvjerili se da sada lakše diše.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

Godinama stvarano u trenu je nestalo. Led, pijavice, poplave i odroni osiromašili su Slavoniju za milijarde kuna. Voda se sporo povlači, šteta će biti još veća. Tone zemlje zatrpale su Suzaninu kuhinju. Kuću nije osigurala. 'Ja sam dobila otkaz u firmi, živimo od mamine mirovine pa nismo uspjeli osigurati. Osiguranje nemamo,' ispričala nam je Suzana Balog.

Najjeftinija polica osiguranja kuće iznosi 40 kuna na mjesec. Šteta je stotinu puta veća. Neće biti šećera, ali niti odštete za uništenu repu. Dok padaju prvi otkosi ječma, ipak se lakše diše. Bojan je usjeve osigurao od tuče. 'Osigurali smo 100 hektara pšenice i 30 hektara ječma. Polica nam je 100 kuna po hektaru, s tim da 50 kuna mi platimo, a po 25 županija i država,' rekao je poljoprivrednik Bojan Đurić. Država i županije godinama potiču proizvođače na osiguranja. No, od 100 seljaka, samo ih šestorica drže policu osiguranja u rukama.

'Pokušavamo ih potaknuti, županija je prošle godine za pomoć za osiguranje izdvojila 500.000 kuna,' rekao je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak. No, mnogi se toga kasno sjete. 'Kad pogledate drveće što visi i ono će se još srušiti,' dodala je Suzana. A ona sada, i da hoće, ne može osigurati imovinu. Niti jedno osiguravajuće društvo neće preuzeti toliki rizik.

>> 53 naselja bez struje, drveće padalo na automobile, pijavica!

Osiguranja su u protekle dvije godine u stagnaciji ili padu. Nije Hrvatska iznimka, tržište osiguranja podbacuje i u Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji. Recesija, otkazi, smanjenje plaća i prihoda, sve je to utjecalo da ljudi počnu štedjeti na ovoj stavci. U nekim zemljama sva osiguranja, i životna i zdravstvena i ona u poljoprivredi, ulaze kao porezne olakšice! U Hrvatskoj smo to nedavno ukinuli, pa se bojim da će broj polica još padati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene