Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je na konferenciji za novinare da međunarodna zajednica ne bi razumjela pokušaj ponovna blokiranja Hrvatske na putu u EU zbog graničnog prijepora, kako razmišljaju slovenske oporbene stranke koje su za to da se odustane od arbitraže.


‘Ideje da se Hrvatska pred ulazak u EU prisili na bilateralan sporazum o granici vrlo su ozbiljne i opasne’, rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani. ‘To ni Hrvatska ne bi prihvatila, a ne bi nas razumjela ni međunarodna zajednica ako bismo sada odbacili arbitražni sporazum koji je napisan tako da potpuno odgovara Sloveniji’, rekao je Žbogar.

Vezani članci Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu Slika nije dostupna Mesić: Nema smisla pristati na nešto što nije utemeljeno na međunarodnom pravu

>> Žbogar: Arbitražni sporazum je zadnja i najbolja mogućnost

Time je reagirao na neke tvrdnje oporbenih prvaka koji pozivaju da se na referendumu 6. lipnja arbitražni sporazum odbije kao štetan za slovenske interese te da se otvore novi bilateralni pregovori s Hrvatskom koji bi morali završiti pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u više je navrata tijekom referendumske kampanje izjavio da arbitražni sporazum na referendumu treba odbaciti, a onda do ulaska Hrvatske u EU u pregovorima postići za Sloveniju bolje rješenje jer je Hrvatska svjesna da slovenski parlament njezin pristupni ugovor s EU-om treba potvrditi dvotrećinskom većinom koju premijer Borut Pahor u parlamentu nema ako ga ne podupre oporba koja je inače protiv arbitraže.

‘Slovenija je uvijek bila konstruktivna, uvijek smo tražili rješenja, ali nikad nismo bili opterećeni ucjenama’, rekao je Žbogar, dodavši da je zbog takve politike Slovenija i bila uspješna država. Žbogar je na konferenciji za novinare ponovio poznata stajališta zbog kojih Pahorova vlada sporazum o arbitraži smatra diplomatskim uspjehom.

Stajališta oporbenih stranaka koja se čuju u referendumskoj kampanji kako bi s Hrvatskom bilo moguće postići bolje rješenje ili se vratiti na polazišta iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan Žbogar je ocijenio nerealnima. Kao glavnu prednost arbitražnog sporazuma naveo je to što je jedna od zadaća buduće arbitraže odrediti slovenski kontakt s otvorenim morem.

Određivanje tog kontakta je u mandatu budućih arbitara, a ako oni svojom presudom taj kontakt ne odrede, Slovenija bi takvu presudu pobijala pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, naveo je slovenski ministar vanjskih poslova. (Hina)