Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski pregovori s EU

Žbogar: Prerano je za otvaranje poglavlja vanjske politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je sada 'prerano' reći kada će Ljubljana deblokirati poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, zadnje poglavlje koje blokira u hrvatskim pristupnim pregovorima.

'Još imamo rezerve. Sada smo otvorili dva poglavlja o kojima smo dugo pregovarali i zadovoljni smo rezultatima. Sada se okrećemo poglavlju 31 (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), pogledat ćemo što je u tom poglavlju, koje smo uvjete stavili u to poglavlje iz drugih poglavlja i sukladno tome tražiti rješenje', rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. 'Danas mi je teško reći kada će to poglavlje doći na dnevni red. Prerano je reći kada će biti otvoreno', dodao je. Na pitanje što Slovenija traži od Hrvatske u tom poglavlju, u kojem zapravo nema europske pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, Žbogar je odgovorio prilično neodređeno.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> Otvorena poglavlja 'Okoliš' i 'Ribarstvo'

'To se poglavlje može široko tumačiti u području dobrosusjedskih odnosa. Također smo uvjete iz nekih drugih poglavlja prenijeli u to poglavlje. Sada moramo podrobno razmotriti to poglavlje, a to dosad nismo napravili jer smo se usredotočili na ova dva poglavlja, koja su otvorena prošli tjedan', rekao je Žbogar. Hrvatska je u prošli petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva poglavlja, Okoliš i Ribarstvo, koja je Slovenija dugo bila blokirala. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izjavio je u petak da ne vidi razloga da se i treće poglavlje koje još blokira Slovenija ne otvori ubrzo. 'U tom poglavlju nema nikakvih mjerila za otvaranje. Hrvatska je u tom poglavlju učinila sve. Treba podsjetiti da je Hrvatska aktivni sudionik niza mirovnih operacija, da sudjeluje u zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, da je članica NATO-a, čime znatno doprinosi sigurnosti i stabilnosti.

Kada je riječ o dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom, mislim da smo na uzlaznoj liniji, što najbolje potvrđuje potpisivanje arbitražnog sporazuma i njegova ratifikacija u kratkom roku. Ne vidim razloga da se to (poglavlje) ne otvori brzo', rekao je u petak Drobnjak dodavši kako očekuje da će RH 'do kraja španjolskog predsjedništva otvoriti sva preostala poglavlja'. Uz to poglavlje, Hrvatskoj je preostalo još otvoriti dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, koja bi se mogla otvoriti na sljedećoj pristupnoj konferenciji u travnju. Žbogar je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarao i s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom. Prema Žbogarovim riječima razgovaralo se o proširenju i o konferenciji o zapadnom Balkanu koju zajednički pripremaju Slovenija i Hrvatska sljedeći mjesec na Brdu kod Kranja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene