Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na trojnom sastanku povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih.


'Povjerenik Rehn je iznio neka kompromisna rješenja, a u ovom trenutku oko toga se nismo dogovorili, ali obavit ćemo konzultacije oko toga u Zagrebu i Ljubljani i onda vidjeti kako dalje. Ono što je pozitivno, razgovarali smo o mogućnosti da obje strane potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da nema prejudiciranja granica, da svaki dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. godine ni na koji način ne prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije', izjavio je hrvatski ministar Gordan Jandroković nakon trosatnog razgovora u Europskoj komisiji.

Novi sastanak idući tjedan

Vezani članci Žarko Tušek - 5 Žarko Tušek na rubu suza podnio ostavku: "Ovo je tužna epizoda koja je protuzakonitim snimanjem došla u javnost" Andrej Plenković Plenković nakon aktualca o Žiniću i imovini dužnosnika: "Mislite da ja kao premijer imam vremena raditi screening imovine? Nemam, nije realno"

Jandroković je najavio novi sastanak za sljedeći tjedan. Upitan bi li potpisivanje takve izjave značilo deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, Jandroković je odgovorio da bi ona bila 'važna' i da vjeruje da bi 'mogla biti temelj za deblokadu'. Slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar izjavio je da ta izjava ne bi bila dovoljna za deblokiranje pregovora.

>> 'Zajednička izjava Hrvatske i Slovenije bila bi korak u pravom smjeru'

'Povjerenik Rehn je imao neke ideje kako bi pomaknuli stvar naprijed o kojima svi skupa i svatko za sebe moramo razmisliti. Govorili smo o mogućoj izjavi u vezi s 25. lipnjem 1991. godine, koja bi riješila pitanje hrvatske dokumentacije u pregovaračkim stajalištima. Hrvatsku je naravno zanimalo kada će Slovenija deblokirati pregovore i tu nisu dobili odgovor koji bi željeli, mi ćemo deblokirati pregovore tek kada se promijene okolnosti i kada to bude dio šireg dogovora. Sama za sebe ta izjava ne bi promijenila okolnosti, treba nam širi dogovor', rekao je Žbogar.