Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava o neprejudiciranju granice

'Deblokada tek kada se promijene okolnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na trojnom sastanku povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih.

'Povjerenik Rehn je iznio neka kompromisna rješenja, a u ovom trenutku oko toga se nismo dogovorili, ali obavit ćemo konzultacije oko toga u Zagrebu i Ljubljani i onda vidjeti kako dalje. Ono što je pozitivno, razgovarali smo o mogućnosti da obje strane potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da nema prejudiciranja granica, da svaki dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. godine ni na koji način ne prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije', izjavio je hrvatski ministar Gordan Jandroković nakon trosatnog razgovora u Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..." Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

Novi sastanak idući tjedan

Jandroković je najavio novi sastanak za sljedeći tjedan. Upitan bi li potpisivanje takve izjave značilo deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, Jandroković je odgovorio da bi ona bila 'važna' i da vjeruje da bi 'mogla biti temelj za deblokadu'. Slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar izjavio je da ta izjava ne bi bila dovoljna za deblokiranje pregovora.

>> 'Zajednička izjava Hrvatske i Slovenije bila bi korak u pravom smjeru'

'Povjerenik Rehn je imao neke ideje kako bi pomaknuli stvar naprijed o kojima svi skupa i svatko za sebe moramo razmisliti. Govorili smo o mogućoj izjavi u vezi s 25. lipnjem 1991. godine, koja bi riješila pitanje hrvatske dokumentacije u pregovaračkim stajalištima. Hrvatsku je naravno zanimalo kada će Slovenija deblokirati pregovore i tu nisu dobili odgovor koji bi željeli, mi ćemo deblokirati pregovore tek kada se promijene okolnosti i kada to bude dio šireg dogovora. Sama za sebe ta izjava ne bi promijenila okolnosti, treba nam širi dogovor', rekao je Žbogar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene