Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik srbijanske vlade i šef nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić najavio je u subotu da će u ponedjeljak zatražiti hitno puštanje na privremenu slobodu i liječenje Mile Mrkšića, koji u Portugalu izdražava kaznu za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.


"On je ozbiljno bolestan i u ponedjeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na liječenje u Srbiju", izjavio je Ljajić agenciji Tanjug nakon razgovora s Mrkšićevom suprugom i veleposlanikom Srbije u Portugalu.

Vezani članci Kakav nered - 4 Objavili tužne i uznemirujuće slike nereda u kojem žive, hitno im je potrebna pomoć Prehlada i viroza (Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL) Stotine hospitalizirane zbog misteriozne bolesti: Mučnina, nesvjestica, glavobolja...

Mile Mrkšić je od 2012. godine u zatvoru u Lisabonu po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991. godine.

Mrkšićeva kći Marija ranije je u pismu medijima navela da je njezin otac od 22. srpnja u zatvorskoj bolnici zbog astme i fizičke iscrpljenosti, da su liječnici pretragama otkrili da boluje i od karcinoma pluća, te da je njegovo "stanje kritično i svakog trena može umrijeti".

U pismu je navela i da je od srbijanskih vlasti i ICTY-a zatražila njegovo privremeno puštanje na liječenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da još nije dobila odgovor.

Mrkšić je na optužnici ICTY-a zbog zločina na Ovčari bio zajedno s časnicima bivše JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, a vijeće Haškog tribunala osudilo ga je na 20 godina zatvora, Šljivančanina na pet godina, dok je trećeoptuženi Radić oslobođen krivnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook