Miro Barešić bio je borac u Domovinskom ratu. 70-ih se o njemu izvještavalo kao hrvatskom emigrantu osuđenom za terorizam u Švedskoj. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.


Na 25. godišnjicu pogibije Mire Barešića u Dragama mu je i svečano otkriven spomenik.

Vezani članci Spomenik žabi - 4 Ovakvo nešto još niste vidjeli: U općini kraj Imotskog otkriven neobičan spomenik Slika nije dostupna Gotovina o događajima u Vukovaru: Sve je to proces

Svečanosti su prisustvovali general Ante Gotovina, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić i brojni građani. Kip je djelo akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Miro Barešić poginuo je ubrzo nakon što se iz Paragvaja vratio u Hrvatsku boriti u Domovinskom ratu. Poginuo je zadnjeg dana srpnja 1991. godine kada je tijekom borbene akcije sa suborcima upao u zasjedu. Barišić je 1992. pokopan sa svim državnim počastima i promaknut posthumno u bojnika Hrvatske vojske.

Barešić je kao mladić zbog svojih stavova završio na Golom otoku, a nakon toga je pobjegao u Švedsku gdje se povezao s pripadnicima hrvatske političke emigracije. Ondje je sa skupinom Hrvata osuđen na doživotan zatvor, a zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića. Kasnije je završio u Španjolskoj, pa u Paragvaju, zatim opet u Švedskoj odakle je protjeran u Paragvaj. 1991. se vratio u Hrvatsku da pomogne u obrani Domovine.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju