Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije otkrivena njihova vrijednost

Zbog skrivanja Sanaderovih umjetnina Fiolić predložen za svjedoka u Fimi mediji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika lanca mesnica Stjepana Fiolića USKOK je danas predložio za svjedoka na suđenju Fimi medija, jer je u istrazi o prodaji poslovne zgrade u Planinskoj ulici otkriveno da je na svom imanju skrivao vrijedne umjetnine za koje se sumnja da ih je bivši premijer Ivo Sanader nabavio novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki.

Na kraju današnjeg suđenja Sanaderu, HDZ-u i bivšim stranačkim dužnosnicima za izvlačenje novca preko agencije Fimi media USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak u spis je predala zapisnik o oduzimanju predmeta iz Filićeve kuće te izvješće o procjeni umjetničkih slika predanih agenciji za upraljanje državnom imovinom.

Time je potvrdila medijska nagađanja da je Fiolić na svom imanju skrivao vrijedne umjetnine, među kojima i ulja na platnu Vlahe Bukovca, što mu je Sanader dao na čuvanje kada mu je zbog pokrenutih antikorupcijskih istraga prijetila blokada imovine. Tužiteljica nije otkrila vrijednost umjetnina predanih Agenciji za upravljanje državnom imovinom s obzirom da bi njihova procjena također trebala biti dokaz na sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgoda presude Ivi Sanaderu za Planinsku ŠTO ĆE IM I ŠESTO VJEŠTAČENJE? 'Sud je i prije dva dana vjerojatno znao da neće donijeti odluku' Slika nije dostupna Manje izmjene USKOK izmijenio optužnicu u slučaju Planinska, presuda u travnju

>> Sanader: Fiolić laže, mijenjao je iskaz pod prijetnjama

U posljednjem obraćanju novinarima, nakon ispitivanja u aferi Planinska, Sanader nije želio odgovoriti na izravno pitanje je li kod Fiolića skrivao umjetnine i vrijedna odijela, no obrušio se na tužiteljstvo riječima da su ga Fiolić i bivši ministar Petar Čobanković lažno teretili pod pritiskom i prijetnjama.

Neke od prijetnji, po Sanaderovim su riječima, dolazile i iz odvjetničkih krugova, što je danas oštro odbacio Fiolićev odvjetnik Ante Madunić. ‘Da je Sanader upitao svoje odvjetnike je li moguće da zavrćem ruke svojim branjenicima kako bi teretili Sanadera uvjeren sam da bi mu rekli da to nije istina, kao što sam uvjeren da ni oni ne stoje iza njegovih riječi. No, tko gubi ima se pravo ljutiti, a on je očito u poziciji gubitnika u ovom postupku’, kazao je Madunić.

O prijedlogu za Fiolićevim svjedočenjem i čitanjem dokumentacije sud će odlučiti nakon ljetne stanke u slučaju Fimi media koja traje do 3. rujna. Sanaderova obrana predlaganje novih dokaza pokušala je zaustaviti tvrdnjom da o njima nisu na vrijeme obaviješteni, no tužiteljstvo je uzvratilo da je riječ o novim saznanjima do kojih su došli nedavno.

U slučaju ‘Planinska’ USKOK sumnjiči bivšeg premijera da je stranačkom kolegi i sponzoru Fioliću pogodovao kada je vlada, po dvostruko većoj cijeni od realne, preko leasinga zgradu u Planinskoj uzela u desetogodišnji najam za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva na čijem je čelu bio Čobanković. Uz njih je osumnjičen i sudski vještak Mate Bitanga. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene