Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova optužnica?

Sanader: Fiolić laže, mijenjao je iskaz pod prijetnjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader u pratnji odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića bio je na ispitivanje u USKOK-u u vezi afere 'Planinska'.

Sanader je po izlasku iz USKOK-a, nakon ispitivanja u aferi 'Planinska', odbacio sve optužbe i navode protiv sebe nazvao lažima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader na optuženičkoj klupi Svjedok u slučaju 'Planinska': 'Preporuka za zgradu stigla je odozgo' Slika nije dostupna Suđenje bivšem premijeru Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

S obzirom na to da u javnost cure iskazi Stjepana Fiolića i Petra Čobankovića, Sanader je rekao kako se ponavlja stara priča - prvo iskazi svjedoka izađu u javnost, a nakon toga se njega zove na ispitivanje.

Iskaz Stjepana Fiolića nazvao je lažnim. U prvom je iskazu, kazao je bivši premijer, govorio suprotno, a tek je u drugom rekao da je od njega uzeo novac. 'Od Fiolića nisam uzeo ni kune', rekao je bivši premijer.

Dodao je kako je Fiolić promijenio iskaz zbog prijetnji posrednika, njemu i njegovoj obitelji. Sanader je rekao i kako ga ne uzrujava još jedan mogući postupak protiv njega, no naglasio je da se krše njegova ljudska oprava zbog čega će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prije ispitivanja Sanader i odvjetnici nisu dali nikakvu izjavu, a ranije su najavili da će "na adekvatan način iznijeti protuargumente" i odgovoriti na optužbe da je zlorabio položaj, odnosno da je njegova riječ bila presudna kada je Vlada, po dvostruko većoj cijeni od realne, preko leasinga zgradu u Planinskoj uzela u desetogodišnji najam za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva .

Petar Čobanković i Stjepan Fiolić već su ispitani, pa se pretpostavlja da bi nakon iznošenja Sanaderove obrane moglo doći do podizanja optužnice.

DORH o curenju informacija

U vezi curenja informacija s ispitivanjima u USKOK-u oglasio se i DORH. U svojem priopćenju naglasili su objavljivanje sadržaja dokaznih radnji šteti probicima istrage, a posebno kako se objavljivanjem sadržaja dokaznih radnji posredno sprječava dokazivanje.

DORH naglašava kako se radi o kaznenom djelu odavanja službene tajne, a od glavnih urednika medija koji su objavili informacije zatražili su očitovanje zbog čega su bez dozvole Ravnatelja USKOK-a objavili predmetne snimke koje su sukladno zakonskoj odredbi tajna. Isto tako u USKOK su pozvani autor članka i svi sudionici u postupku kojima je na raspolaganju bio sadržaj spisa.

Podsjetimo, u aferi Planinska riječ je o malverzacijama oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. Prema pisanju medija Fiolić je u USKOK-u priznao je da je zajedno s bivšim premijerom Sanaderom osmislio prodaju zgrade u Planinskoj. Nezakonitosti u ovom slučaju navodno su teške  26,4 milijuna kuna.

>> Sanader obaviješten o aferi 'Planinska', ali još nije pozvan u USKOK

Zgrada je, naime, pripadala Fiolićevoj tvrtki Mesnice Fiolić koju nije prodao izravno, već je zgradu prvo kupila Hypo Leasing Croatia s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019. godine, a odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade početkom travnja 2009. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene