Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bilježi gotovo 5 puta manje požara nego lani u isto vrijeme. Uz uštedu novca i manje posla za vatrogasne snage, manja je i opožarena površina - za čak 60 tisuća hektara.


Prije svega, vremenski uvjeti - kišovito proljeće, ljeto bez toliko jake bure i maestrala, zaslužni su za manji broj požara.  Njih je manje za 75%, a izgorene površine manje su za gotovo 20 puta.

Vezani članci Kuhinja, ilustracija Sezonski posao u Hrvatskoj - odlična ponuda ili prilika za iskorištavanje radne snage? Provjerili smo što o tome misle građani Kupnja namirnica, ilustracija Poslodavac od vas tijekom sezone traži da radite više? Provjerili smo smije li to, ali i na što posebno trebate pripaziti

Ogromne uštede ostvarili su i kanaderi. U letu su dosad proveli 1200 sati manje nego lani. Prema grubim procjenama, to je ušteda od čak 10 milijuna eura. ''Imamo 10-ak posto manje požara, međutim, izgorene površine su znatno manje. Nije istovremeno buknulo po 5-6-7 požara'', rekao je Željko Šoša, vatrogasni zapovjednik Zadarske županije.

>>Požar na Hvaru: Izgorjelo 400 hektara makije i borovine

Prošle je godine do 20. kolovoza izbilo 6 596 požara, iza kojih je ostalo 65 915 hektara opožarene površine. U istom razdoblju ove godine zabilježeno je 1 534 požara, u kojima je izgorjelo 3 848 hektara. Zasad se djelotvornijom pokazuje i borba protiv piromana.

''Sam rad policije na terenu daleko je, puno, puno bolji. On je zaista doprinio po tome, da one preventivne radnje koje su se radile prije su doprinijele smanjenju broja požara'', rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Vremenske prilike i kvalitetna priprema uoči požarne sezone vatrogascima su dosad išle u korist. No, treba još izdržati i posljednje tjedne ljeta, poznate po prijetnjama vatrenih stihija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook