Nakon niza kritika Europske komisije, zbog sporosti u provođenju reformi, Vlada i premijer obećali su petu brzinu. Pripremaju Nacionalni plan reformi za ovu godinu, koji bi do kraja mjeseca trebali poslati Bruxxelesu. Građani strahuju što će im reforme donijeti, a neki ministri još nemaju jasne planove.

Galerija


Spajanje bolnica, objedinjena nabava lijekova i opreme i informatizacija sustava samo neke su od mjera koje najavljuje ministar Kujundžić. No, to nije dovoljno, jer dugovi se i dalje broje u milijardama kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna Premijer Zoran Milanović gost Dnevnika Nove TV

"Ono čega moramo biti svi svjesni je da novi lijekovi, novi ugradbeni materijal, nove tehnike, nove dijagnostike poskupljuju zdravstvo što uvijek stvara problem svima, pa i nama u Hrvatskoj. Kako ćemo ih namaknuti, Bog zna!" govori ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Novi kurikulum od jeseni

Ministrica Divjak uzda se u 72 škole, u kojima od jeseni kreće novi kurikulum. Obećava i reformu strukovnog obrazovanja, te nagrađivanje profesora i učitelja koji se trude.

"Neki misle da idemo prebrzo, neki da idemo presporo. Ja sam sigurna da unatoč svim preprekama s kojima se susrećemo, mi radimo maksimalno", govori ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Ministar Bošnjaković hvali se mini reformom pravosuđa. Spaja prekršajne i općinske sudove, najavljuje pravednije imenovanje sudaca. No, broj neriješenih predmeta i dalje je velik, čak iznad 450 tisuća.

"Imamo akcijski plan, prvo gađamo one najstarije, starije od 10 godina. Njih smo u prošloj godini smanjili za 25 posto", govori ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković.

Poslodavci godinama traže reforme. Hvale vladine planove, ali ne i izvedbu.

Sindikati strahuju

Nagađa se i o ukidanju dodatka na mirovinu i radu do 67 godine, i to puno brže od sadašnjeg plana.

"Činjenica je da kad se neka reforma provodi u Hrvatskoj, ona uvijek završi preko leđa građana", govori predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

Kojim smjerom voze u vladi, pokazat će na planu reformi. No, hoće li i provoditi, to je već drugo pitanje.